De Intercity-Express, of kortweg ‘ICE’, zijn hogesnelheidstreinen van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn. Er zijn binnenlandse ICE treinen, en internationale ICE treinen. Op deze pagina geven we je meer informatie over de ICE International verbindingen van/naar Nederland en België.

Intercity-Express (ICE) van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn

ICE routes en bestemmingen

Routes

Vanuit Nederland zijn er directe ICE International verbindingen naar Frankfurt en naar Basel. Vanuit België is er een directe verbinding naar Frankfurt, en kun je Basel bereiken met een overstap in Keulen.

 • Amsterdam – Frankfurt
 • Amsterdam – Basel
 • Brussel – Frankfurt

De treinen vanaf Amsterdam stoppen ook in Utrecht en in Arnhem. De trein vanaf Brussel stopt ook in Luik.

De trein tussen Amsterdam en Basel rijdt dagelijks. Tussen Amsterdam/Brussel en Frankfurt rijden meerdere treinen per dag.

Op de onderstaande kaart zijn de ICE International verbindingen vanaf Nederland en België te zien, met alle tussengelegen stations.

Bestemmingen

Internationale bestemmingen gelegen op bovenstaande routes zijn:

Directe bestemmingen vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem:

 • Oberhausen
 • Duisburg
 • Düsseldorf
 • Keulen
 • Bonn
 • Frankfurt
 • Mannheim
 • Karlsruhe
 • Offenburg
 • Freiburg
 • Basel

Directe bestemmingen vanaf Brussel of Luik:

 • Aken
 • Keulen
 • Bonn
 • Frankfurt

Vanaf Nederland kun je met één overstap in Keulen of Frankfurt bestemmingen als Wenen, München en Zürich bereiken. Hamburg en Berlijn bereik je het beste met de IC Berlijn (Intercity).

Vanaf België kun je met één overstap in Keulen of Frankfurt bestemmingen als Hamburg, Berlijn, Wenen, München, Zürich en Basel bereiken.

Voorzieningen aan boord

Algemeen

Zowel in de 2e klas als in de 1e klas hebben ICE treinen comfortabele stoelen met veel beenruimte. Alle stoelen beschikken over een stopcontact en er is gratis WiFi aan boord. In zowel de 1e als 2e klas zijn er duo zitplaatsen (2 stoelen naast elkaar) en tafelplaatsen (4 zitplaatsen tegenover elkaar aan een tafel). In de 1e klas zijn er daarnaast solo zitplaatsen (1 stoel aan het raam).

Er zijn stiltecoupés (ruhebereich) in de 1e en 2e klas. Coupés waar je mag praten zijn aangeduid met het woord handybereich. Er zijn ook speciale afgesloten coupés voor gezinnen met jonge kinderen (kleinkindabteil).

Horeca

Aan boord van ICE treinen vind je altijd een barrijtuig (bord bistro). Hier kun je drankjes, snacks en eenvoudige maaltijden kopen.

Huisdieren

Kleine huisdieren in een kooi, tas of mand van maximaal 30 x 30 x 55 cm mogen gratis mee. Voor grotere honden moet een apart ticket aangeschaft worden. De prijs van een hondenticket varieert, maar ligt meestal rond de 50% van een 2e klas ticket voor een volwassene (ook als de hond meereist in de 1e klas). Honden moeten worden aangelijnd en gemuilkorfd in de trein.

Bagage

De toegestane bagage aan boord is per persoon 2 stuks grote bagage zoals een koffer en 1 stuks kleine bagage zoals een handtas of kleine rugzak. Bagage mag een maximale afmeting van 85 x 85 x 85 cm hebben. Er is geen maximum aan het gewicht van de bagage, maar je moet de bagage wel zelf kunnen dragen.

Fiets

In ICE International verbindingen van/naar Nederland of België is het niet mogelijk om een fiets mee te nemen. Fietsen mogen alleen als bagagestuk mee als ze vervoerd worden in een tas of koffer van maximaal 120 x 90 cm. Vouwfietsen mogen ingeklapt meegenomen worden.

ICE boeken

Tarieven

ICE treinen zijn vanaf 180 dagen voor vertrek te boeken. Ticketprijzen lopen op naarmate meer tickets verkocht zijn. De prijs hangt verder af van de reisklasse (1e of 2e klasse) en de flexibiliteit. Hierbij hanteert Deutsche Bahn drie verschillende opties:

 • Supersparpreis: voordeligste tarief, maar niet meer te annuleren of te wijzigen naar een andere datum, tijd of bestemming.
 • Sparpreis : tot 1 dag voor vertrek te wijzigen of te annuleren tegen administratiekosten en incl. lokaal openbaar vervoer van/naar het station van je bestemming.
 • Flexprijs: gratis annuleren of wijzigen tot vertrek en incl. lokaal openbaar vervoer van/naar het station van je bestemming.

Supersparpreis en Sparpreis tickets zijn beperkt beschikbaar. Flexprijs tickets zijn onbeperkt beschikbaar.

Bij een 2e klas ticket is een zitplaatsreservering niet inbegrepen, bij een 1e klas ticket wel. In de meeste ICE treinen zijn betaalde zitplaatsreserveringen optioneel. Een uitzondering zijn de ICE treinen van Frankfurt/München/Stuttgart naar Parijs, waarvoor een zitplaatsreservering verplicht is. Hoewel dus voor de meeste verbindingen niet verplicht, is het aan te raden om een zitplaatsreservering te maken, zeker in drukke perioden. Je kunt zelf zitplaatsreserveringen boeken op de website van Deutsche Bahn.

Interrail

Met een Interrail pas kun je zonder toeslag gebruikmaken van de ICE treinen, in tegenstelling tot de meeste andere hogesnelheidstreinen in Europa. In de meeste ICE treinen zijn betaalde zitplaatsreserveringen optioneel. Een uitzondering zijn de ICE treinen van Frankfurt/München/Stuttgart naar Parijs, waarvoor een zitplaatsreservering verplicht is. Hoewel dus voor de meeste verbindingen niet verplicht, is het aan te raden om een zitplaatsreservering te maken, zeker in drukke perioden. Een overzicht van de tarieven vind je op de Interrail website. Je kunt zelf zitplaatsreserveringen boeken op de website van Deutsche Bahn.

Interrail passen zijn bij ons te verkrijgen via deze pagina. Boek je je Interrail pas via The Train Traveller? Dan kun je reserveringen voor de ICE of andere verbindingen ook bij ons aanvragen en boeken via deze pagina.

Boeken

ICE treinen zijn te boeken via NS International. Je kunt ICE treinen ook bij ons boeken via het formulier voor losse treintickets. Als je een treinreis wilt boeken inclusief één of meerdere bestemmingen met accommodatie, gebruik dan het formulier voor een reis op maat.