De Nightjet is een nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Enkele jaren terug dreigde het concept nachttrein bijna volledig te verdwijnen, maar doordat reizigers steeds vaker kiezen voor groenere alternatieven dan het vliegtuig steeg de populariteit van nachttreinen weer. Sinds 2016 rijden de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB dagelijkse verbindingen met de nachttrein onder de naam Nightjet. Sinds 2021 is de nachttrein na jaren afwezigheid weer teruggekeerd in Nederland met de verbindingen naar Wenen en Innsbruck. Later kwam hier nog een derde verbinding bij naar Zürich.

Nightjet nachttrein Oostenrijkse spoorwegen ÖBB
Nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB

Nightjet routes en bestemmingen

Routes

Er zijn verschillende routes met nachttreinen van de Nightjet. Vanuit Nederland zijn er drie nachttrein verbindingen:

  • Amsterdam – Wenen
  • Amsterdam – Innsbruck
  • Amsterdam – Zürich

In Nederland kun je opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem.

Vanuit België gaat er een directe nachttrein verbinding naar Wenen. In België zijn de opstapstations Brussel en Luik.

Nightjet nachttrein routes en bestemmingen
Overzichtskaart van de Nightjet routes (bron: ÖBB)

Bestemmingen

De Nightjet en nachttreinen hebben bestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, België, Nederland, Frankrijk en Kroatië. Bestemmingen die vanuit Nederland bereikbaar zijn liggen in Oostenrijk en Zwitserland. Je kunt de Nightjet gebruiken om deze bestemmingen te bezoeken, maar deze nachttreinen kunnen ook een handige manier zijn om de wat verder gelegen bestemmingen te bereiken. Je reist dan overdag verder vanuit bijvoorbeeld Wenen, Innsbruck, Zürich of München. Andersom kun je natuurlijk ook overdag reizen naar bijvoorbeeld Stuttgart of München, van waaruit je met de nachttrein verschillende bestemmingen in Italië kunt bereiken.

Nightjet nachttrein bestemmingen
Overzichtskaart Nightjet bestemmingen (bron: ÖBB)

Accommodaties

Zitrijtuig

De voordeligste manier om met de nachttrein te reizen is door een zitplaats te boeken. Je reserveert dan een stoel in een coupé met zes zitplaatsen. In het rijtuig zijn een toilet- en wasruimte aanwezig.

Zitrijtuigen zijn ook als privé coupé boeken. Tot maximaal 3 personen zijn de stoelen ook te verstellen als ligplaats, door de stoelen die tegenover elkaar staan naar elkaar toe te schuiven. De coupés zijn ook af te sluiten door middel van een gordijn en een slot. Op deze manier heb je meer privacy, maar reis je relatief voordelig.

Bij een boeking voor een zitrijtuig is geen ontbijt inbegrepen. Er is wel een menukaart met drankjes en snacks die je kunt bestellen aan boord.

Ligrijtuig

In het ligrijtuig kun je een ligbed in een coupé met 4 of 6 bedden reserveren. Dit zijn 2 of 3 bedden boven elkaar, aan weerszijden van de coupé. Je kunt bij het reserveren een voorkeur aangeven voor een bed onder, midden of boven. In het rijtuig zijn een toilet- en wasruimte aanwezig.

Bij de bedden krijg je een pakket met een laken, deken en kussen. Verder is een eenvoudig ontbijt met koffie/thee inbegrepen. Let op: kinderen van 0-5 krijgen geen bed, lakenpakket en ontbijt.

De ligrijtuigen zijn ook als privé coupé te boeken voor een speciaal tarief en tot maximaal 3 volwassenen of maximaal 6 personen inclusief kinderen t/m 14 jaar. De coupés zijn van binnen af te sluiten.

Vrouwen kunnen een ligplaats in een damescoupé boeken.

Slaaprijtuig

Het meeste comfort bieden de slaaprijtuigen. De bedden zijn zachter (echte matras) en opgemaakt met laken, deken en kussen. Het slaaprijtuig is zowel privé als gedeeld te boeken voor 1 t/m 3 personen. In gedeelde coupés zijn mannen/vrouwen gescheiden.

Er zijn standaard-slaapcoupés die beschikken over een wastafel, en deluxe-slaapcoupés met een eigen wastafel, douche en toilet. Bij de standaard slaapcoupés maak je gebruik van een gemeenschappelijk toilet in het rijtuig.

Verder zijn er enkele extra’s inbegrepen zoals een welkomstdrankje, handdoekjes, toiletartikelen en een wat uitgebreider ontbijt dat je zelf kunt samenstellen.

Speciale diensten en tarieven

Kinderen

Kinderen t/m 5 jaar reizen gratis mee als ze een zit- of ligplaats met een volwassene delen. Om een eigen zit- of ligplaats te boeken zijn speciale voordelige kindertarieven. Voor kinderen van 6 t/m 14 zijn ook voordelige tarieven te boeken.

Huisdieren

Huisdieren mogen mee indien je een eigen coupé boekt (met uitzondering van treinen in Polen en Tsjechië). Kleine huisdieren mogen gratis mee. Voor (grotere) honden heb je een speciaal ticket voor de hond nodig. Deze kun je bij ons boeken. Let op: meestal is een muilkorf voor honden in treinen in het buitenland verplicht. Meer informatie over huisdieren in de nachttrein vind je hier.

Fiets

Op sommige trajecten is het mogelijk om een fiets mee te nemen in de Nightjet. Hiervoor is een apart ticket en reservering nodig en de beschikbaarheid is beperkt. Voor de nachttrein tussen Amsterdam en Zürich is het mogelijk om een fiets mee te nemen. Dit kun je bij ons aanvragen bij een Nightjet reservering. Alle informatie over fietsen in de Nightjet vind je hier.

Auto en motor

Voertuigen zoals een auto of motor kunnen helaas niet mee op verbindingen vanuit Nederland. Deze mogelijkheid bestaat alleen in Oostenrijk, Duitsland en Kroatië. Meer informatie over voertuigen in de nachttreinen vind je hier.

Nightjet boeken

Tarieven

Tickets voor de Nightjet zijn vanaf 180 dagen (ca. 6 maanden) voor vertrek te boeken. De boekingshorizon kan rond half december korter zijn, in verband met de jaarlijkse nieuwe dienstregeling. De ticketprijzen lopen op naarmate meer tickets zijn verkocht.

Er zijn verschillende soorten tarieven te boeken:

  • De Sparschiene-tickets zijn het voordeligst, maar deze tickets zijn niet meer te annuleren of te wijzigen. Ze zijn ook beperkt beschikbaar.
  • Comfort-tickets zijn duurder, maar bieden meer flexibiliteit voor annulering of omboeking. De voorwaarden staan op de website nightjet.com.

Interrail

Met een Interrail pas krijg je korting op de Nightjet. Je hebt dan nog wel een betaalde reservering voor de Nightjet nodig, maar deze tarieven zijn veel voordeliger dan een apart Nightjet ticket zonder Interrail. Een overzicht van de Nightjet toeslagen met Interrail vind je hier. De zit- of ligplaatsen voor Interrail pas houders is niet gelimiteerd, wat betekent dat deze tarieven altijd beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de tarieven voor Interrail vast, terwijl de reguliere tickets voor de Nightjet in prijs oplopen.

Als je de Nightjet met Interrail boekt, dan vul je één reisdag op je Interrail pas in. Op deze dag kun je onbeperkt reizen met de pas. Dit betekent dat je de Interrail pas ook kunt gebruiken om binnen Nederland naar het opstapstation van de Nightjet te reizen. Je kunt de reisdag ook gebruiken om overdag vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Stuttgart of München te reizen en vanaf hier aansluitend een nachttrein naar Italië te nemen op dezelfde reisdag.

Interrail passen zijn bij ons te verkrijgen via deze pagina. Boek je je Interrail pas via The Train Traveller? Dan kun je reserveringen voor de Nightjet of andere verbindingen ook bij ons aanvragen en boeken via deze pagina.

Meer informatie over Interrail vind je op deze pagina.

Boeken

De Nightjet is te boeken via NS International. Je kunt de Nightjet ook bij ons boeken via het formulier voor losse treintickets. Als je een treinreis wilt boeken inclusief één of meerdere bestemmingen met accommodatie, gebruik dan het formulier voor een reis op maat.