Je kunt een treinpas gebruiken om in alle vrijheid per trein Europa te ontdekken, maar soms is een treinpas ook gewoon goedkoper dan het kopen van losse treintickets. Het hangt helemaal van je plannen flexibiliteit of een treinpas geschikt is voor jouw treinreis.

Hieronder vind je informatie over de belangrijkste treinpassen vanuit het perspectief van de Nederlandse reiziger.

Interrail

Interrail begon in 1972 als voordelig treinticket voor jongeren om in Europa te reizen. Vandaag is er voor alle leeftijden een Interrail pas beschikbaar. De Interrail pas is geldig in maar liefst 33 deelnemende landen.

Er zijn twee verschillende passen verkrijgbaar: de Global pass (voor reizen in alle 33 landen) en de One country pass (geldig binnen een land naar keuze). De Interrail Global pass is 2 dagen geldig binnen het land waar je zelf woont, zodat je één keer je woonland uit en één keer weer terug naar huis kunt reizen.

Deelnemende landen:
België
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Groot-Brittannië
Hongarije
Ierland
Italië
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Montenegro
Nederland
Noord-Macedonië
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Zwitserland

Voor wie?

Een Interrail pas is beschikbaar voor alle inwoners van de Europese Unie en inwoners van Groot-Brittannië, Rusland en Turkije. Je moet voor tenminste 6 maanden in deze landen woonachtig zijn, anders maak je gebruik van de Eurail pass (deze is tegenwoordig bijna hetzelfde).

Interrail is voor alle leeftijden beschikbaar! Jongeren t/m 27 jaar en reizigers van 60 jaar of ouder krijgen korting, kinderen t/m 11 jaar krijgen onder begeleiding van een volwassene een gratis treinpas.

Mobiele pas of papieren pas

De Interrail pas bestaat als papieren ticket of als mobiele pas op je smartphone. De papieren pas vul je in met pen en heeft een vaste ingangsdatum. Heb je je ticket liever digitaal? Dan is er ook een mobiele versie van de treinpas beschikbaar welke je kunt opslaan in de Rail planner-app van Interrail. Hiervoor heb je wel continu een opgeladen smartphone en regelmatig een internetverbinding nodig. De ingangsdatum van de mobiele Interrail pas kun je nog kiezen na aankoop van de pas (tot 11 maanden na aankoop).

Waar kopen?

Zowel een papieren als een mobiele Interrail pas kun je direct via ons bestellen. De papieren pas ontvang je per post. Wil je een digitale pas op je smartphone? Dan importeer je de mobiele pas zelf in de Rail planner app met de code die je van ons ontvangt met de factuur. Op deze pagina lees je hoe de mobiele Interrail pas precies werkt.

Reserveringen

Voor veel treinen is het mogelijk om een zitplaatsreservering te maken als je in het bezit bent van een geldig ticket (zoals een treinpas). Zo weet je zeker dat er een plekje voor je vrij is. Voor een aantal treinen is dit zelfs verplicht! Treinen die verplicht zijn om te reserveren zijn meestal de (internationale) hogesnelheidstreinen en nachttreinen.

Op de officiële website van Interrail kun je een overzicht vinden van reserveringskosten van treinen per land, voor de meeste internationale treinen en voor een aantal nachttreinen.

Wil je een volledige treinreis door ons laten regelen (Interrail pas + reserveringen)? Dan vul je het beste dit formulier in (bestel dan niet eerst zelf een treinpas). Je krijgt van ons een vrijblijvende prijsopgave per e-mail voor de aangevraagde treinreizen inclusief reserveringen.

Reserveringen via The Train Traveller

Wij kunnen bijna alle treinen in Europa voor je reserveren, net als alle toeslagen die voor veel treinen gelden voor reizigers met Interrail. Let op: wij doen dit alleen als de treinpas bij ons is gekocht. Je kunt de reserveringen hier aanvragen o.v.v. je factuurnummer. Voor deze service rekenen wij, naast de geldende kosten van de vervoerders (de prijs van de reservering en/of toeslag), ook onze eigen servicekosten van €7,50 per persoon (per boeking welke voor meerdere treinen tegelijk kan zijn).

Belangrijk: houdt er rekening mee dat er voor enkele treinen (o.a. Thalys, Eurostar en de TGV naar/van Barcelona) slechte een beperkt aantal plaatsen voor reizigers met een Interrail pas beschikbaar is. De aanschaf van een Interrail pas via onze website staat los van deze beschikbaarheid en het is dan ook niet mogelijk om de Interrail pas kosteloos te annuleren als er geen plaats is in de trein van jouw keuze.