Gdańsk, Warschau en Krakau

Deze rondreis laat je kennismaken met drie parels van Polen: Gdánsk, Warschau en Krakau.

Gdańsk wordt ook wel de ‘Parel van het Noorden’ genoemd. De voormalig Hanzestad, met haar grote haven, historische huizen met gekleurde en rijkversierde gevels, sfeervolle straatjes en pleinen, maakt deze bijnaam dan ook helemaal waar.

De Poolse hoofdstad Warschau ligt centraal in Polen. Warschau is een mix van een kleurrijk historisch centrum, moderne hoogbouw en gebouwen uit de Sovjet periode. Er staan verschillende historische koninklijke paleizen in Warschau, omdat deze stad eeuwenlang de zetel van Poolse heersers is geweest.

Krakau wordt gezien als een van de belangrijkste cultuursteden van Midden Europa. Daarom wordt de stad ook vaak het “Florence van Polen” genoemd. Het volledige oude centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Gdánsk

De voormalig Hanzestad Gdańsk ligt in het noorden van Polen aan de Oostzee. De stad was in de geschiedenis wisselend in handen van Duits en Pools gezag, en kende ook autonome perioden. De eeuwenlange handelstraditie maakte Gdańsk een ontmoetingsplaats van vele culturen en nationaliteiten. Dankzij de bloeiende handel, visserij en ambachten groeide Gdańsk in de Middeleeuwen uit tot belangrijke handelsstad in Europa. Toen Gdańsk in de zestiende eeuw als een van de weinige plaatsen godsdienstvrijheid instelde, leidde dat ook tot een toestroom en smeltkroes van verscheidene nationaliteiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de stad onder Duitse bezetting. Een felle strijd voor de bevrijding van Gdańsk leidde tot enorme verwoestingen. In de decennia na de oorlog wordt de stad door toegewijde burgers volledig heropgebouwd en worden de gebouwen aan het grote marktplein en de hoofdstraat in originele stijl uit de Hanzetijd gereconstrueerd. De haven werd ook meegenomen in de reconstructies en werd opnieuw de grootste Baltische haven. In de bouwstijl is veel van de Nederlandse en Vlaamse architectuur te herkennen. Kooplieden en religieuze vluchtelingen uit de Nederlanden kwamen hier dan ook al sinds de Middeleeuwen.

Ook na de Tweede Wereldoorlog was Gdańsk niet vrij van onrust. In de jaren ’70 en ’80 komt de bevolking in opstand tegen het heersende communistische regime. Zij strijden voor betere leefomstandigheden en vrijheid van meningsuiting. Gdańsk wordt de bakermat van “Solidarność” (Solidariteit), een vakbond onder leiding van Lech Wałęsa. Het Solidariteitsmuseum neemt je mee naar deze periode.

Het hedendaagse Gdańsk is een dynamische cultuurstad met een bruisend nachtleven. Naast de historische bezienswaardigheden kun je in Gdańsk ook goed terecht voor een terrasje of restaurant. De multiculturele karakter van de stad vertaalt zich ook in een veelzijdige keuze aan internationale keukens.

Het nabijgelegen Malbork is ook een bezoek waard, niet zozeer de stad zelf, maar het bijbehorende kasteel des te meer. De dertiende-eeuwse burcht, Slot Mariënburg, is een indrukwekkend complex met een veelbewogen geschiedenis. Een audiotour neemt je mee terug in de tijd voor een boeiende rondleiding. Je kunt hier ongeveer een halve dag voor uittrekken.

Warschau

Wat niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Warschau is een wandeling door het historische stadscentrum. Het oude centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hoewel de Tweede Wereldoorlog een verwoestende impact heeft gehad op het oude centrum, is deze volledig in oude stijl herbouwd. De nauwgezette restauratie van het oude stadscentrum ging de geschiedenis in als het “Wonder van Warschau”.

Warschau heeft ook moderne hoogbouw en gebouwen uit het Sovjet tijdperk. Het bekendste en een van de hoogste gebouwen in de stad, het Paleis van Cultuur en Wetenschap, was een geschenk van het Sovjetvolk aan de Polen. Zichtbaar vanaf bijna elke plek in Warschau, is het paleis voor Warschau wat de Eiffeltoren is voor Parijs – het perfecte herkenningspunt. Neem de lift naar de 30e verdieping voor een panoramisch uitzicht over de stad, vanaf een hoogte van 114 meter.

Warschau heeft een groot aanbod aan musea, hoewel je voor om kunst te zien niet per se een museum in hoeft. Diverse bijzondere muurschilderingen zijn verspreid over de stad te bewonderen.

Eeuwenlang was Warschau de woonplaats van Poolse heersers. Kom meer te weten over het Warschau van hun tijd en bezoek elegante paleizen en tuinen, zoals de indrukwekkende residenties aan de ‘Koninklijke Route’: het koninklijk kasteel, het koninklijke Łazienki-park en het Wilanów-paleis.

Ben je natuurliefhebber? Dan ben je in Warschau aan het goede adres, want bijna een kwart van de stad is groen. Niet alleen openbaar toegankelijke historische tuinen, maar ook rustige parken, pleinen, natuurgebieden en botanische tuinen maken Warschau een aangename stad. Warschau is een van de weinige hoofdsteden ter wereld met een oerbos en bosgroei in de stad.

Krakau

De geschiedenis van Krakau begint rond de 7e en 8e eeuw als de eerste kolonisten zich hier vestigen. In 1257 kreeg Krakau haar huidige vorm, toen de stad in 1257 stadsrechten toegewezen kreeg. De strategische ligging van Krakau als kruispunt van handelsroutes van Rusland tot Duitsland en van Pommeren tot de Balkan, zorgde voor een snelle economische groei. In de 16e eeuw ontwikkelde Krakau zich als een belangrijke stad voor de wetenschap en kunst. Tegenwoordig wordt Krakau gezien als een van de belangrijkste cultuursteden van Midden Europa, en krijgt daarom ook vaak de bijnaam “het Florence van Polen”.

Het oude stadscentrum van Krakau is ongeschonden uit verschillende oorlogen gekomen, waardoor je er nog tal van historische bebouwing tegenkomt. De oudste gebouwen dateren uit de 13e eeuw. Andere bebouwing is in de loop der tijd gebouwd of verbouwd, waardoor de stad tegenwoordig uit een mix van verschillende bouwstijlen bestaat. Hierbij overheerst de renaissancestijl. Het grote marktplein vormt het hart van het centrum, en wordt tot een van de mooiste pleinen van Europa gerekend. Rondom het oude centrum ligt het stadspark Planty met een lengte van 4 km.

Krakau heeft verschillende musea. Een daarvan is de Schindlerfabriek, een museum over Krakau gedurende de bezetting door de nazi’s tussen 1939 en 1945. Het museum is vernoemd naar Oskar Schindler, de fabriekseigenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog, die zich inzette voor de joodse bevolking.

Optionele extra’s

Onderstaande optionele extra’s zijn apart bij te boeken en worden verzorgd door lokale aanbieders ter plaatse. Vink ze aan in het boekingsformulier. We nemen na boeking contact op om de gewenste dag af te spreken.

Compleet Krakau fietstour
Met deze ontspannen fietstour verken je het prachtige Krakau zo compleet mogelijk, onder de begeleiding van een enthousiaste Nederlandstalige gids! Inclusief gebruik van een goede dames- of herenfiets.

 • Duur: ca. 3 uur
 • Tijd: 10:30 uur
 • Prijs: €28 per persoon

Verborgen Krakau fietstour
Maak kennis met de verborgen plekjes van Krakau en ontdek een hele andere kant van de stad! Wil je genieten van de prachtige en minder toeristische plekken van Krakau en ben je benieuwd naar de indrukwekkende verhalen achter de verborgen parels van deze fantastische stad, dan is de Verborgen Krakau Fietstour echt iets voor jou. Inclusief begeleiding van een enthousiaste Nederlandstalige gids en gebruik van een goede dames- of herenfiets.

 • Duur: ca. 3,5 uur
 • Tijd: 10:30 uur
 • Prijs: €28 per persoon

Excursie Malbork en kasteel (Slot Mariënburg)

Het adembenemende massieve kasteel van Malbork is eenvoudig te bezoeken vanuit Gdansk (ca. 30 minuten met de trein). De bouw van Marienburg (Fort van Maria) begon in de 13e eeuw door de Duitse Orde en was bijna 150 jaar lang het hoofdkwartier van de orde. Met de self-guided audiotour duurt een bezoek ca. 3 uur. De trein vertrekt rond 10:45 uur uit Gdansk, entree in het kasteel kan tussen 12:00 en 12:30 uur. De trein terug naar Gdansk vertrekt rond 15:30 uur (aankomst om 16:00 uur weer in Gdansk). Het kasteel ligt op ca. 15 minuten lopen vanaf het station.

 • Duur: halve dag
 • Tijd: 10:30 uur
 • Prijs: €32,50 per persoon incl. treintickets en toegangsticket incl. Engelstalige audiotour

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis Gdańsk, Warschau en Krakau

V
A
05:59
12:01
Amsterdam Centraal*
Berlin Hbf
V
A
13:03
18:30
Berlin Hbf
Gdansk Główny
Verblijf in Gdansk
V
A
10:59
13:35
Gdansk Główny
Warszawa Centralna
Verblijf in Warschau
V
A
10:25
12:38
Warszawa Centralna
Kraków Główny
Verblijf in Krakau
V
A
10:14
15:21
Kraków Główny
Poznań Główny
Overnachting in Poznań
V
A
09:20
11:55
Poznań Główny
Berlin Hbf
V
A
13:53
20:00
Berlin Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Hengelo, Almelo, Deventer, Amersfoort en Hilversum.

Reizen van/naar België

Vanuit België reis je met ICE (opstappen kan in de stations Brussel Zuid, Brussel Noord of Luik-Guillemins) naar Keulen. In Keulen stap je over op de trein naar Berlijn.

Gdánsk – Hotel Bonum

Hotel Bonum ligt op ca. 15 minuten lopen vanaf het treinstation, en in het historische centrum van Gdańsk. Het hotel is gevestigd in een 18e-eeuws pand. Kamers beschikken over koffie en thee faciliteiten. Het hotel heeft een lift.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Centraal gelegen in het historische centrum
 • Bar en restaurant
 • 24-uursreceptie
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Gdánsk – Hotel Hanza

Hotel Hanza ligt centraal, in het historische binnenstad van Gdańsk aan de rivier de Motława. Het treinstation ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand. De kamers zijn voorzien van een zithoek, minibar en koffie en thee faciliteiten. Er is een terras waar je buiten kunt eten of drinken. Het hotel heeft een lift.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Centraal gelegen in het historische centrum
 • Bar en restaurant
 • Terras
 • 24-uursreceptie
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Warschau – Hotel Polonia Palace

Groot klassiek hotel in het stadscentrum, tegenover het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Ca. 8 minuten lopen vanaf het centraal station en diverse OV mogelijkheden om de hoek.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • 24-uursreceptie
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Warschau – Teatro Hotel

Boetiekhotel in het centrum van Warschau, met het thema “theater”. Het centraal station is ca. 20 minuten lopen, maar er ligt ook een metrohalte om de hoek.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • 24-uursreceptie
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Krakau – Hotel Kazimierz

Hotel Kazimierz is een driesterrenhotel in verschillende gebouwen in de wijk Kazimierz, de oude joodse wijk. Lange tijd was deze wijk een zelfstandige stad, los van Krakau. Na een verordening in de 15e eeuw moesten alle joodse mensen uit de omgeving verplicht in Kazimierz gaan wonen. Toen Kazimierz in de 19e eeuw onderdeel van Krakau werd, woonde er dus een hechte joodse gemeenschap.

De joodse wijk is ca. 15 minuten lopen verwijderd van de Stare Miasto. De tram stopt vlakbij het hotel en brengt je in een kleine 10 minuten naar station Krakow Glowny. Er zijn geen liften aanwezig.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • 24-uursreceptie
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Krakau – Hotel Polonia

Hotel Polonia is een van de oudste hotels in Krakau. Het historische hotel ligt in het oude centrum van Krakau, op slechts 650 meter van de Grote Markt. Het treinstation Krakow Glowny ligt op ca. 200 meter afstand.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • 24-uursreceptie
 • Restaurant
 • Bagageopslag
 • Lift
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €849 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf het opstapstation in Nederland of België.
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt in Gdansk, Warschau, Krakau en Poznan
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Optionele extra’s

 • Compleet Krakau fietstour
 • Verborgen Krakau fietstour
 • Oude stad wandeltour
 • Excursie Kasteel van Malbork

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

 • €849 p.p.
 • 10
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Poolse Złoty