Andalusië

Andalusië is een van de warmste en zonnigste gebieden van Europa. Hierdoor zijn de temperaturen met name in het voor- en najaar zeer uitnodigend voor een bezoek aan de zuidelijkste provincie van Spanje. In de zomermaanden kan het kwik in sommige plaatsen oplopen tot wel 36 graden.

Andalusië kent een bijzondere geschiedenis. Verschillende volken hebben het gebied door de eeuwen heen veroverd, waardoor er een mix van bouwstijlen en culturen is ontstaan. Na een Romeinse periode breekt in de achtste eeuw een Moorse periode aan, als de Moren grote delen van Zuid-Spanje veroveren. In de Reconquista verdrijven de christelijke koninkrijken de Moren van het Iberische schiereiland. Als in 1492 de laatste Moorse vesting wordt veroverd, het Koninkrijk Granada, komt er na bijna acht eeuwen een einde aan het Moorse tijdperk. Veel Moorse invloeden zijn vandaag nog te zien, zoals de Mezquita in Córdoba en het Alhambra in Granada. Na de Reconquista brak de bloeiperiode van Andalusië aan. Met name Sevilla, dat als poort naar de nieuwe wereld (Amerika) diende, verwierf grote rijkdom. Deze rondreis laat je kennismaken met de Andalusische steden Córdoba, Sevilla, Cádiz, Ronda en Granada. 

Heenreis

Reis met de Thalys via Parijs naar Barcelona. In Barcelona overnacht je in een drie- of viersterrenhotel nabij het station om de volgende ochtend weer verder te reizen naar Córdoba.

Córdoba

2-4 nachten

Naast het historische centrum van Córdoba met talloze gezellige pleinen en straatjes, zijn er genoeg bezienswaardigheden die de stad een bezoek waard maken. In Córdoba mag een bezoek aan de Mezquita niet ontbreken. Deze voormalige moskee doet tegenwoordig dienst als kathedraal. Het imposante gebouw kent een bijzondere geschiedenis en een unieke architectuur. Je vindt er Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen in terug. Een ander bijzonder bouwwerk is Alcázar de los Reyes Cristianos, oftewel het paleis van de christelijke vorsten. Het paleis heeft een sobere uitstraling aan de buitenkant en is van binnen prachtig gedecoreerd. Het wordt omringd door een bijzondere paleistuin. Juderia is de joodse wijk van Córdoba. De smalle straatjes, pittoreske huisjes, tapasbarretjes, boetiekjes en de vele bloemen en planten nodigen uit voor een bezoek. Hier bevindt zich een van de drie bewaard gebleven Spaanse synagogen. Córdoba wordt doorkruist door de rivier Guadalquivir. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door de Puente Romano (Romeinse brug).

Sevilla

2-4 nachten

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje, en een van de grootste van Europa. In het centrum vind je dan ook tal van historische bezienswaardigheden. De bekendste is misschien wel de Kathedraal van Sevilla. Dit imposante bouwwerk is het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. Het Alcázar (koninklijk paleis van Sevilla) is een ander bekend bouwwerk. Het paleizencomplex is een voorbeeld van de Mudéjar architectuur, een bouwstijl tijdens en na de Reconquista door christelijke Spanjaarden met sterke Moorse invloeden. De wijk Santa Cruz is een historische wijk met smalle, pittoreske straatjes, pleintjes en veel groen. Naast de vele historische monumenten, pleinen, kerken en parken wordt Sevilla ook wel beschouwd als geboorteplaats van de dans- en muziekstijl Flamenco. 

Cádiz

2-4 nachten

Cádiz is een Andalusische havenstad en ligt aan de Golf van Cádiz. De haven dient als vissers- en passagiershaven. Door de ligging op een smalle landtong, wordt de stad aan drie zijden door water omgeven. De boulevard in Cádiz toont sterke overeenkomsten met de beroemde boulevard van Havana in Cuba. Mede hierdoor wordt Cádiz ook wel het ‘Havana van Europa’ genoemd. Cádiz heeft een belangrijke historische rol gespeeld door de strategische ligging. Zo bloeide de stad op na de ontdekking van Amerika door Columbus. Later werd Cádiz ook de uitvalsbasis van de Zilvervloot, waardoor de stad vele malen werd aangevallen – en soms geplunderd – door de Britten en de Nederlanders. Eind zeventiende eeuw nam Cádiz de positie van Sevilla als officiële haven voor de handel met Amerika over. De rol van Cádiz werd langzaam kleiner na het verlies van de Spaanse koloniën in Zuid Amerika. Tegenwoordig vind je nog verschillende historische bouwwerken, waaronder de Kathedraal van Cádiz, de verdedigingswerken en een Romeins theater. Naast de bezienswaardigheden in het historische centrum leent Cádiz zich door de lange kuststrook ook uitstekend voor een bezoek aan een van de stranden die de stad omringen.

Ronda

1-4 nachten

Ronda ligt iets verder van de kust in een bergachtige omgeving. De stad is vooral bekend vanwege de ligging aan twee zijden van de ‘Tago de Ronda’, een diepe kloof die de rivier Guadalevín heeft uitgesleten. De naam Ronda komt van de Romeinse naam Arunda, waarmee de Romeinen de ligging van Ronda met rondom de stad een strategisch uitzicht benadrukten. Na de Romeinse periode waren het de Moren die de stad overheersten. Tijdens de overheersing van de Marokkaanse Almohaden-dynastie werden de Arabische baden van Ronda gebouwd. De stad wordt met elkaar verbonden door drie bruggen over de rivier, waarvan de achttiende-eeuwse Puento Nuevo (nieuwe brug) de bekendste is. Een ander achttiende-eeuws bouwwerk is de Plaza de Toros, de oudste nog bestaande stierenvechtersarena van Spanje.

Granada

2-4 nachten

Granada is een van de belangrijkste Spaanse cultuursteden. De Moorse, Joodse en katholieke invloeden dragen hieraan bij. Daarnaast is de stad ook een van de belangrijkste Spaanse studentensteden. In Granada bevindt zich een van de bekendste historische bezienswaardigheden van Spanje: het Alhambra. In dit gigantische paleizencomplex bewonder je veel overblijfselen van de Moorse en katholieke cultuur. Vanbinnen vind je er veel fijn uitgevoerde islamitische kunst en vele kunstschatten. Ook de omringende paleistuinen met vele bloemen- en plantensoorten, fonteinen en symmetrische vormen zijn spectaculair. Door de quota voor bezoekersaantallen is het aan te raden om toegangstickets ruim op tijd te reserveren. Tegenover het Alhambra ligt de authentieke Moorse wijk Albaicín, met een doolhof aan smalle straatjes en sfeervolle pleintjes.

Terugreis

In de ochtend vertrek vanuit Granada. Onderweg overnacht je in Barcelona (3- of 4-sterrenhotel nabij station Barcelona Sants).

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis Andalusië

V
A
08:15
11:35
Amsterdam Centraal*
Paris Gare du Nord
Met de RER naar station Gare de Lyon
V
A
14:42
21:27
Paris Gare de Lyon
Barcelona Sants
Overnachting nabij station Barcelona Sants o.b.v. logies en ontbijt.
V
A
08:35
13:22
Barcelona-Sants
Córdoba
Verblijf in Córdoba
V
A
11:47
12:34
Córdoba
Sevilla Santa Justa
Verblijf in Sevilla
V
A
10:45
12:26
Sevilla Santa Justa
Cádiz
Verblijf in Cádiz
V
A
11:00
14:15
Cádiz (busstation)
Ronda (busstation)
Verblijf in Ronda
V
A
12:24
13:25
Ronda
Antequera Santa Ana
V
A
14:03
14:52
Antequera Santa Ana
Granada
Verblijf in Granada
V
A
16:18
23:00
Granada
Barcelona Sants
Overnachting nabij station Barcelona Sants o.b.v. logies en ontbijt.
V
A
09:28
16:12
Barcelona Sants
Paris Gare de Lyon
Transfer met de RER naar station Gare du Nord (metrokaartjes inbegrepen)
V
A
17:25
20:44
Paris Gare du Nord
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Schiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen Centraal en Brussel Zuid.

Córdoba – Casa de los Azulejos

Casa de los Azulejos ligt in het historische centrum van Córdoba. De accommodatie is gevestigd in een zeventiende eeuws gebouw met een koloniaal karakter. De accommodatie heeft een schaduwrijke, groene binnenplaats met een klein zwembadje voor verkoeling. Er worden verse, soms zelfgemaakte producten geserveerd, zoals brood, marmelades en home made bier. Kamers zijn voorzien van airconditioning. 

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Binnenplaats met terras
 • Bar
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Córdoba – Casa de los Naranjos

Hotel Casa de los Naranjos is centraal gelegen in het historische centrum van Córdoba. De accommodatie is gevestigd in een negentiende eeuws typisch Andalusisch huis. Het hotel beschikt over een binnenplaats met terras. De kamers beschikken over airconditioning.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Binnentuin met terras
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Sevilla – Hotel Casa Imperial

Hotel Casa Imperial is centraal gelegen in de binnenstad van Sevilla. Het hotel is gevestigd in een Andalusisch herenhuis met een sfeervolle binnenplaats en een dakterras waar je buiten kunt zitten. De kamers zijn sfeervol ingericht en beschikken over airconditioning en een zithoek.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. enkel logies 
 • Ontbijt beschikbaar voor ca. €12,50
 • Bar
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Sevilla – Hotel Cervantes

Centraal gelegen hotel in een negentiende-eeuws gebouw met sfeervolle binnenplaats. Bij de accommodatie kun je fietsen huren. De kamers zijn voorzien van airconditioning.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Fietsverhuur
 • Bagageopslag
 • Lift
 • Wi-Fi

Cádiz – Hotel de Francia y París

Driesterrenhotel gelegen aan het Plaza de San Francisco. Het hotel heeft een dakterras met uitzicht over de stad en de haven, een bar en een terras aan het plein.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Dakterras
 • Bar en terras
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Ronda – Hotel Don Miguel

Hotel Don Miguel ligt centraal in Ronda, aan Plaza España en met uitzicht op de Puente Nuevo. De kamers zijn eenvoudig en traditioneel ingericht en beschikken over een balkon. Verder zijn de kamers voorzien van airconditioning en tv. De kamers hebben uitzicht op het Plaza España of op de Puente Nuevo. Het hotel heeft een aangenaam terras met prachtig uitzicht, een bar en restaurant.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Terras
 • Bar en restaurant
 • Bagageopslag
 • Lift
 • Wi-Fi

Ronda – Hotel Colón

Hotel Colón ligt centraal in Ronda, naast het plein La Merced. De kamers beschikken over een balkon en hebben airconditioning. Kamers zijn sfeervol ingericht met houten meubilair. 

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Balkon
 • Bar
 • Bagageopslag
 • Lift
 • Wi-Fi

Granada – Hotel Reina Cristina

Hotel Reina Cristina heeft een centrale ligging in het historische centrum van Granada. Het hotel en de kamers zijn ingericht in een klassieke stijl. De kamers beschikken over airconditioning.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • Bagageopslag
 • Lift
 • Wi-Fi

Granada – Macia Monasterio de los Basilios

Hotel Macia Monasterio is gevestigd in een voormalig klooster met brede gangen en een sfeervolle binnenplaats. De kamers zijn modern ingericht en beschikken over airconditioning. 

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Hotel in voormalig klooster met binnenplaats
 • Restaurant
 • Lift
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €1399 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland
 • 11 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • Metrokaartjes voor overstap in Parijs
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

 • Toeristenbelasting (ca. €1-3 per persoon per nacht, ter plaatse betalen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Optionele extra overnachtingen (zie aanvaagformulier)
 • Boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

 • €1399p.p.
 • 12-24
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Euro