Beieren

Beieren is een deelstaat in het zuidoosten van Duitsland. Je vindt er verschillende bezienswaardige grotere en pittoreske kleinere plaatsen. Ook vind je hier sprookjesachtige kastelen in een landschap van bossen, bergen en meren. De Beierse Alpen, die grenzen aan Oostenrijk, vormen de hoogste bergen van Duitsland. Kortom: Beieren is een afwisselende regio en dus perfect voor een rondreis met de trein!

Tijdens deze rondreis bezoek je enkele bestemmingen langs de Romantische Straße: het pittoreske Rothenburg ob der Tauber, het middeleeuwse Dinkelsbühl en het romantische Füssen. Ook bezoek je het dorp Oberammergau middenin de Ammergauer Alpen en de historische stad Neurenberg.

Je bereikt Beieren met de trein in ongeveer een halve dag en met een overstap vanuit Nederland.

Heenreis

Met een vlotte overstap in Frankfurt am Main reis je met ICE-treinen naar Neurenberg.

Neurenberg

2-3 nachten

Neurenberg is een van de weinige Duitse steden die zijn oorspronkelijke stadsmuren en torens grotendeels heeft behouden. In de jaren ’20 en ’30 werden er verschillende partijdagen van de nazipartij NSDAP georganiseerd in Neurenberg. De middeleeuwse binnenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verwoest en is in de jaren ’50 grotendeels gereconstrueerd. In 1945 en 1946 werd het Proces van Neurenberg gehouden tegen leiders van Nazi-Duitsland die beschuldigd werden van oorlogsmisdaden. Sinds 1995 wordt eens in de twee jaar de Internationale Neurenbergse Mensenrechtenprijs uitgereikt. Hiermee wil de stad aandacht vragen voor wereldvrede een signaal afgeven dat mensenrechtenschendingen nooit meer mogen voorkomen in Neurenberg. Tegenwoordig kun je Zeppelinfeld, het enorme stadion waar de partijdagen van NSDAP werden georganiseerd, bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn de Hauptmarkt, de Nürnberger Burg (middeleeuws fort), de Frauenkirche, het Neues Museum Nürnberg voor kunst en design, het Germanisches Nationalmuseum voor cultuurgeschiedenis en Tiergarten Nürnberg (een van de grootste dierentuinen van Europa).

Oberammergau

1-2 nachten

Oberammergau is de bakermat van de passiespelen die hier sinds 1634 eens in de 10 jaar rond Pasen worden opgevoerd. Het jaar daarvoor stierven tientallen bewoners aan de pest. De overgebleven bevolking besloot daarop om met enige regelmaat passiespelen op te voeren zodat hun dorp in de toekomst bespaard zou blijven van deze dodelijke ziekte. Daarnaast is deze plaats bekend om het houtsnijwerk, meestal van Christus beeldjes. Ook de kleurrijke beschilderde huisgevels van verschillende gebouwen zijn bezienswaardig. De muurschilderingen vertonen ook vaak scènes uit het lijdensverhaal van Christus. Vanuit Oberammergau kun je een bezoek brengen aan het veertiende-eeuwse klooster van Ettal (10-20 minuten met de bus vanuit Oberammergau). Tientallen benedictijnen onderhouden tegenwoordig de gebouwen en houden zich verder bezig met land- en bosbouw, een kloosterwinkel, een brouwerij, een uitgeverij en een hotel. Als je zin hebt in een actieve dag in de natuur dan kun je vanuit Oberammergau gebruikmaken van de Kolbensesselbahn. Deze berglift brengt je binnen de kortste keren omhoog voor een bergwandeling in de Beierse Alpen.

Füssen

2-3 nachten

Het middeleeuwse stadje Füssen is de hoogste stad van Beieren, gelegen aan de rivier de Lech met daarachter de Beierse Alpen. De historische en gezellige binnenstad is al een bezoek waard. In de nabije omgeving van Füssen vind je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Beieren: Slot Neuschwanstein. Dit negentiende-eeuwse kasteel komt letterlijk en figuurlijk uit een sprookje, het was namelijk dé inspiratiebron voor het Doornroosje kasteel uit de gelijknamige Disney film. De ligging van het kasteel op een steile rots met de Beierse Alpen op de achtergrond dragen ook ongetwijfeld bij aan het romantische plaatje. Vlakbij, op ca. 30-40 minuten loopafstand, ligt Slot Hohenschwangau. Beide kastelen zijn te bezoeken met rondleiding.

Dinkelsbühl

1-2 nacht

Dinkelsbühl is een van Duitslands best bewaard gebleven steden uit de late middeleeuwen. De stad vergaarde rijkdom dankzij de florerende wolhandel in de 15e en 16e eeuw. Het stadscentrum is volledig ommuurd en bestaat uit middeleeuwse en renaissance gebouwen.

Rothenburg ob der Tauber

1-2 nachten

Rothenburg ob der Tauber ligt middenin de natuur en staat bekend als het symbool van de Duitse romantiek. Het middeleeuwse stadscentrum met kronkelende straatjes, vakwerkhuizen, kerken en vele torens dragen hieraan bij. De Marktplatz vormt de kern van het centrum. Dit marktplein is al sinds de twaalfde eeuw een plek waar veel handel werd gedreven. Een andere bekende bezienswaardigheid is het Weihnachtsmuseum in het Weihnachtsdorf (kerstdorp). Dit museum is het hele jaar door geopend en vertelt de geschiedenis van het Duitse kerstfeest.

Terugreis

Via Würzburg en Frankfurt reis je terug naar Nederland.

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis Beieren

V
A
10:38
12:47
Amsterdam Centraal*
Düsseldorf Hbf
V
A
13:23
16:58
Düsseldorf Hbf
Nürnberg Hbf
Verblijf in Nürnberg
V
A
12:03
13:09
Nürnberg Hbf
München Hbf
V
A
13:32
14:26
München Hbf
Murnau
V
A
14:42
15:22
Murnau
Oberammergau
Verblijf in Oberammergau
V
A
10:23
12:00
Oberammergau, Bahnhof
Füssen, Bahnhof
Verblijf in Füssen
V
A
11:18
13:09
Füssen
Augsburg Hbf
V
A
13:25
13:56
Augsburg Hbf
Donauwörth
V
A
14:05
14:36
Donauwörth
Nördlingen
V
A
15:02
15:55
Nördlingen, Busbahnhof
Dinkelsbühl, ZOB/Schwedenwiese
Verblijf in Dinkelsbühl
V
A
09:44**
10:23
Dinkelsbühl, ZOB/Schwedenwiese
Dombühl, Frankenstrasse
V
A
10:52**
11:31
Dombühl, Frankenstrasse
Rothenburg ob der Tauber, Bahnhof
Verblijf in Rothenburg ob der Tauber
V
A
10:05
10:20
Rothenburg ob der Tauber
Steinach
V
A
10:33
11:16
Steinach
Würzburg Hbf
V
A
11:55
14:36
Würzburg Hbf
Düsseldorf Hbf
V
A
15:12
17:29
Düsseldorf Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal (soms ‘s-Hertogenboschp.v. Arnhem Centraal).

** Tickets voor de bus naar Rothenburg ob der Tauber (1x overstappen) koop je bij de buschauffeur (contant, ca. €10 per persoon) of via de DB Navigator app op je smartphone. De andere busverbindingen zijn inbegrepen bij je treintickets, of de in de accommodatie verkregen Gästekarte is geldig.

Reizen van/naar België

Vanuit België reis je met ICE (opstappen kan in de stations Brussel Zuid, Brussel Noord of Luik-Guillemins) naar Keulen. In Keulen stap je over op de trein naar Nürnberg. Terug reis je vanuit Würzburg met een overstap in Keulen terug naar België.

Neuerenberg – Hotel am Josephsplatz

Hotel am Josephsplatz dateert uit 1675 en ligt in de historische binnenstad van Neurenberg, op 100 meter van een metrostation. Het hotel heeft een terras waar je buiten kunt zitten.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Tuin met terras
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Oberammergau – Hotel Alte Post

Dit door een familie gerunde hotel uit 1612 is gevestigd in een typisch Beiers gebouw. Het hotel heeft een restaurant en serveert lokale gerechten. Hotel Alte Post beschikt over een biertuin.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Terras
 • Restaurant
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Füssen – Hotel Hirsch

Hotel Hirsch wordt gerund door een familie en serveert Beierse gerechten in het restaurant. Het hotel beschikt ook over een biertuin. De kamers zijn modern ingericht. Hotel Hirsch ligt op 3 minuten loopafstand van het treinstation en ligt ook tegen het historische centrum aan.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Tuin met terras
 • Bar en restaurant
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Dinkelsbühl – Hotel Goldenes Lamm

Hotel Goldenes Lamm is gevestigd in een zeventiende-eeuws pand en heeft een centrale ligging. Het hotel heeft een restaurant en een tuin met terras. 

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Tuin met terras
 • Restaurant
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Rothenburg ob der Tauber – Gasthof Zum Breiterle

Gasthof Zum Breiterle is gevestigd in een voormalige brouwerij uit de achttiende eeuw. Het hotel ligt in de historische binnenstad van Rothenburg en op 10 minuten lopen vanaf het trein station. Het hotel heeft een café waar het traditionele Rothenburgs sneeuwbal-gebak serveert.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Café
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €849 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Trein- en busreizen zoals weergegeven onder tabblad “reisschema’s” m.u.v. de bus van Dinkelsbühl naar Rothenburg ob der Tauber
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • Gästekarte voor gratis gebruik openbaar vervoer ter plaatse in Oberammergau (o.a. naar Garmisch-Partenkirchen) en Füssen (o.a. naar Schloss Neuschwanstein).
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

 • Toeristenbelasting
 • Kaartjes voor de bus van Dinkelsbühl naar Rothenburg ob der Tauber (ca. €10 per persoon), verkrijgbaar bij de buschauffeur
 • Eventueel extra overnachtingen (toe te voegen in aanvraagformulier)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

 • €849 p.p.
 • 8-13
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Euro