West Highland Line

De Rathad Iarainn nan Eilean (Schots-Gaelisch voor IJzeren Weg naar de eilanden), bekend als de West Highland Line, biedt geweldige uitzichten op het Schotse landschap. Als je niet vergeet op tijd op te staan kun je vanuit je eigen slaapcoupé genieten van de Schotse hooglanden onderweg naar Isle of Skye. De West Highland Line bestaat eigenlijk uit meerdere spoorlijnen en verbindt Glasgow met de havens van Oban en Mallaig. Ze komen allemaal aan bod in deze treinrondreis in Schotland. Een deel van het traject (Mallaig – Fort William) kun je met de Jacobite stoomtrein reizen, bekend van Harry Potter.

Tijdens deze rondreis door Schotland kun je de eilanden Mull, Iona en Skye bezoeken. Deze eilanden zijn onderdeel van de Binnen-Hebriden eilanden. De Binnen-Hebriden is op haar beurt onderdeel van de Hebriden eilandengroep voor de westkust van Schotland. Je komt ook in verschillende kustplaatsen: Tobermory, Portree en Oban. Die laatste is de onofficiële hoofdstad van de West Highlands. In Fort William kun je in het West Highland Museum alles te weten komen over de geschiedenis van deze regio.

Heenreis

Corrour of Fort William is bereikbaar met 1 overstap in Londen. In Londen kom je aan in station London St. Pancras International. Hiervandaan loop je in 15 minuten naar London Euston. Hier vertrekt de beroemde nachttrein Caledonian Sleeper naar Schotland.

De volgende ochtend kun je genieten van de uitzichten uit het raam van je coupé als de trein door het Rannoch Moor rijdt. In Fort William stap je over op de directe bus naar Portree op Isle of Skye.

Portree en Isle of Skye

3 nachten

Portree ligt in het oosten van Skye, en is de hoofdstad van dit eiland. Portree is gesticht in de 19e eeuw als vissersdorp.

Het eiland Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland strekt zich uit over 80 kilometer. Skye is het bekendste eiland van Schotland, en is dan ook in meerdere opzichten een bezoek waard. Het eiland heeft een boeiende geschiedenis en een bijzondere natuur. Op Skye werd onder meer geschiedenis geschreven tijdens verschillende clanoorlogen en de Jacobitische opstand. Tegenwoordig gaat er gelukkig wat vreedzamer aan toe, en is het eiland met name populair onder natuurliefhebbers. De groene heuvels, grillige rotsen en veelzijdige biodiversiteit (otters, zeehonden, walvissen, dolfijnen en edelherten zijn slechts enkele voorbeelden) maken het eiland tot een trekpleister voor wandelaars en klimmers.

Fort William

1 nacht

Wat je ook niet mag missen is een rit met de beroemdste trein van Schotland: de Jacobite (voor sommigen beter bekend als de trein uit de Harry Potter films). Vanuit Portree reis je met de bus en ferry naar Mallaig, waar de Jacobite klaar staat voor een rit naar Fort William (als extra optie te selecteren in het aanvraagformulier). Vanuit deze iconische stoomtrein geniet je van adembenemende vergezichten over uitgestrekte landschappen en landmarks als Loch Shiel, Loch Eilt en Ben Nevis. 

In Fort William kun je, voordat je je reis doorzet richting Tobermory, het West Highland Museum bezoeken (toegang gratis). De collecties vertellen het verhaal van de regio en haar geschiedenis.

Tobermory (Isle of Mull)

1 nacht

Tobermory is een pittoresk achttiende-eeuws vissersplaatsje in het noorden van het eiland Mull. Felgekleurde huizen liggen direct aan het water, met daarachter een decor van beboste heuvels. Tegenwoordig is het de grootste plaats op het eiland. Het eiland Mull is ook geliefd onder wildspotters. Zo vind je hier veel vogelsoorten en zoogdieren. Daarnaast zijn de zeeën voor de kust van Mull belangrijke voedselgebieden voor walvissen, dolfijnen en reuzenhaaien. Ben je een liefhebber van Schotse whisky? Dan kun je een bezoek brengen aan de Tobermory Distillery. Je kunt hier tours boeken inclusief proeverij.

Oban

2 nachten

Oban, wat “kleine baai” betekent in de oud-Keltische taal Gaelic, is de onofficiële hoofdstad van de West Highlands. De havenstad zelf is niet alleen een bezoek waard, door de ligging wordt Oban ook wel omschreven als de ‘poort naar de Schotse eilanden’. Een andere bijnaam voor de stad is ‘de zeevruchten hoofdstad van Schotland’. De pittoreske ligging van Oban maakte de stad al eeuwenlang een trekpleister voor kunstenaars, schrijvers, componisten en dichters.

In en rondom Oban kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om een tour over de Binnen-Hebriden eilanden Mull en Iona te maken.

Oban War and Peace Museum
Dit kleine museum vertelt de culturele geschiedenis van het plaatsje Oban: de visserij, maritieme industrie, de spoorwegen, de bouw van McCaig’s Tower en de strategische rol die Oban speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen deze stad de thuisbasis was voor Australische, Amerikaanse en Canadese vliegtuigbemanningen en de watervliegtuigen die opereerden vanaf de baai van Doban.

Dunollie Castle
Een aangename wandeling van 1,6 km naar het noorden langs de kustweg leidt naar de kasteelruïne Dunollie Castle; gebouwd door de MacDougalls van Lorn in de 13e eeuw en zonder succes een jaar lang belegerd tijdens de Jacobitische opstand van 1715.

McCaig’s Tower
Dit historisch monument doet denken aan het Colosseum in Rome. Het bouwwerk staat ook wel bekend als ‘McCaig’s Folly’ (een folly is een niet-conventioneel gebouw of bouwwerk, dat ongeschikt is voor huisvesting of andere functies en uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel dient). De filantropische bankier John Stuart McCaig financierde vanaf 1897 tot 1902 de bouw van wat McCaig’s Tower zou gaan heten. Er werd voornamelijk in de wintermaanden gebouwd, wanneer anders veel plaatselijke metselaars werkloos zouden zijn geweest. Met zijn dood in 1902 stopte ook de constructie.

Terugreis

Van Oban gaat de reis naar Glasgow. In Glasgow vertrekt de zogenoemde “lowland sleeper” nachttrein naar Londen. In Glasgow heb je de tijd om de stad te bekijken (het is mogelijk bagage in station Glasgow Central achter te laten)

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis West Highland Line

V
A
10:28
13:17
Amsterdam Centraal*
Brussel Zuid
V
A
14:52
15:57
Brussel Zuid
London St. Pancras International
Lopen naar station London Euston (ca. 15 minuten)
V
A
21:15
09:55 (+1 dag)
London Euston
Fort William
V
A
13:50
16:54
Fort William
Portree (Isle of Skye)
Verblijf in Portree
V
A
09:05
09:43
Portree (Isle of Skye)
Broadford
V
A
09:48
10:15
Broadford
Armadale
V
A
10:15
10:30
Armadale
Mallaig
V
A
14:10
16:03
Mallaig
Fort William
Verblijf in Fort William
V
A
14:50
16:25
Fort William
Kilchoan
V
A
16:45
17:20
Kilchoan
Tobermory
Verblijf in Tobermory
V
A
15:50
16:40
Tobermory
Craignure
V
A
17:10
17:55
Craignure
Oban
Verblijf in Oban
V
A
12:11
15:34
Oban
Glasgow Queen Street
V
A
23:40**
07:07 (+1 dag)
Glasgow Central
London Euston
Lopen naar station London St. Pancras International (ca. 15 minuten)
V
A
09:01
12:05
London St. Pancras International
Brussel Zuid
V
A
12:45
15:32
Brussel Zuid
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Breda, Noorderkempen en Antwerpen Centraal
** Instappen is al mogelijk vanaf ca. 22:00 uur

Portree – The Portree Hotel

The Portree Hotel ligt op de hoek van de hoofdstraat van Portree. Het kijkt uit over het Somerled Square, het belangrijkste plein van de stad. De belangrijkste bushalte en taxistandplaatsen bevinden zich voor de deur en bieden directe verbindingen naar andere delen van het eiland. Het heeft een eigen bar en restaurant met in de weekenden live muziek.

Bijzonderheden:

 • Centraal gelegen aan Somerled square
 • Bar & restaurant
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en (Schots) ontbijt
 • Wi-Fi

Fort William – The Lime Tree

The Lime Tree in Fort William biedt accommodatie in een voormalig kerkgebouw met uitzicht op het Loch. Het is ca. 12 minuten door de High Street naar het station van Fort William.

Bijzonderheden:

 • Restaurant
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en (Schots) ontbijt
 • Wi-Fi

Tobermory – Western Isles Hotel

Het historische Western Isles Hotel in Tobermory heeft een geweldig uitzicht over de haven van Tobermory, de zee, de Sound of Mull en de verderop gelegen bergen van Morvern.

Bijzonderheden:

 • Bar & Restaurant
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en (Schots) ontbijt
 • Wi-Fi

Oban – Perle Oban Hotel

The Perle Oban Hotel & Spa is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en is een iconisch, historisch gebouw aan de kust van Oban. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van het treinstation van Oban en de veerbootterminal.

Het hotel ligt op een minuut lopen van de Oban Whisky Distillery, die rondleidingen biedt.

Bijzonderheden:

 • Bar & Restaurant
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en (Schots) ontbijt
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €1479 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Tickets en reserveringen voor reizen zoals weergegeven onder het tabblad “reisschema’s” m.u.v. de busverbindingen van Portree naar Armadale, Fort William naar Kilchoan en Tobermory naar Craignure (kaartjes verkrijgbaar bij buschauffeur) en de veerdiensten van Armadale naar Mallaig, Kilchoan naar Tobermory en Craignure – Oban (tickets ter plaatse te koop).
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 overnachtingen in Caledonian Sleeper (nachttrein) o.b.v. privécoupé in slaaprijtuig voor 1 of 2 personen
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

 • Toeristenbelasting
 • Optionele extra’s
 • Kaartjes voor de busverbindingen van Portree naar Armadale, Fort William naar Kilchoan en Tobermory naar Craignure (kaartjes verkrijgbaar bij buschauffeur) en de veerdiensten van Armadale naar Mallaig, Kilchoan naar Tobermory en Craignure – Oban (tickets ter plaatse te koop). De totale prijs van deze kaartjes bij elkaar is ca. €50 per persoon.
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

 • €1479 p.p.
 • 10
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort
 • Britse Pond