Scandinavische hoofdsteden

Scandinavië is een verzamelnaam voor de landen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Hoewel dit qua oppervlakte de grootste regio van Europa is, wonen er in de drie landen samen slechts rond de 20 miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking woont in de grotere steden. Deze rondreis laat je kennismaken met de drie Scandinavische hoofdsteden: Stockholm, Oslo en Kopenhagen.

Stockholm is vanaf 2021 voor het eerst sinds de jaren ’90 weer goed over land verbonden met de rest van Europa met een directe trein. Ook de Scandinavische landen onderling zijn goed met elkaar verbonden. De Sontbrug voor weg- en spoorverkeer verbindt het Zweedse Malmö met het Deense Kopenhagen. Ook tussen Oslo en Kopenhagen vaart een dagelijkse veerdienst. De Scandinavische hoofdsteden zijn hiermee goed te combineren in een treinrondreis!

Stockholm

Stockholm wordt ook wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd, en dat heeft alles te maken met de ligging. De stad vormt een archipel van 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door 57 bruggen. Gamla Stan is de historische binnenstad die dateert uit de dertiende eeuw. Huizen in verschillende tinten oranje en geel, smalle straatjes met kasseien en oude kerken vormen hier het stadsbeeld. Het centrum is een mix van historische en moderne gebouwen. De koninklijke paleizen zijn gebouwd in de renaissance- en barokstijl. Het stadhuis is een twintigste-eeuws gebouw in een nationaal-romantische bouwstijl. Dit imposante uit rode bakstenen opgetrokken gebouw is vanaf veel plaatsen zichtbaar. Hier vindt elk jaar op 10 december het Nobelfeest plaats. Ook heeft Stockholm een grote hoeveelheid aan musea met verschillende thema’s. Zo kun je in het openluchtmuseum met dierentuin Skansen oude huizen uit heel Zweden bekijken. Een ander beroemd museum is het maritieme Vasamuseum, wat een zeventiende-eeuws oorlogsschip tentoonstelt. Of leer meer over andere Zweedse iconen in het Nobelmuseum, het Astrid-Lindgren-museum of het ABBA museum. Een ander kenmerk van Stockholm is de veelzijdige natuurlijke omgeving. Neem bijvoorbeeld de veerboot naar Vaxholm, een idyllisch stadje op een nabijgelegen eiland. Ook het eiland Djurgården is een geliefde plek om de drukte van de stad te ontlopen. Op dit groene eiland vind je verschillende musea en mooie villa’s. Vergeet niet om ook af en toe de metro te nemen. De meeste metrostations zijn namelijk prachtig versierd met muurschilderingen, mozaïek en sculpturen. Naast alle activiteiten en bezienswaardigheden die de Zweedse hoofdstad te bieden heeft, wordt het ook beschouwd als een van de meest gastvrije en tolerante steden ter wereld. Genoeg redenen dus voor een stedentrip Stockholm!

Oslo

De Noorse hoofdstad heeft in verschillende opzichten veel te bieden. Natuur, geschiedenis, kunst en architectuur: Oslo heeft het allemaal. 

Oslo ligt tussen het Oslofjord aan de zuidkant en beboste heuvels de noordkant van de stad. Vanaf de haven met de veerboot naar verschillende eilandjes in het fjord. Ook de bossen ten noorden van de stad, die gemakkelijk per metro bereikbaar zijn vanuit het centrum, zijn een geliefde plek voor locals om van de natuur te genieten. Als je geluk hebt kun je hier zelfs elanden tegen komen. 

Wanneer je van kunst houdt kun je het Munch Museum bezoeken, gewijd aan de beroemde Noorse kunstschilder Edvard Munch. Voor zijn bekendste werk, De Schreeuw, moet je echter bij het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design zijn. In het Vigelandpark vind je een andere kunstvorm. Hier wandel je namelijk tussen 212 bronzen en stenen beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland. Veel van de beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. 

Wil je meer over de geschiedenis van Oslo te weten komen? Breng dan een bezoek aan Akershus. Deze van oorsprong dertiende-eeuwse vesting heeft de stad met succes beschermd voor verschillende belegeringen, met name van de Zweden. De vesting vervulde ook een belangrijke rol voor de marine en de handel, vanwege de directe ligging aan het Oslofjord. Deze plek was strategisch gezien zelfs zo belangrijk, dat degene die de vesting bezat ook heerste over Noorwegen. Tegenwoordig kun je hier het strijdkrachten museum en verzetsmuseum bezoeken. In het Vikingskipshuset ga je nog verder terug in de geschiedenis. Dit museum is namelijk gewijd aan de Vikingen en dan met name Vikingschepen, die dateren rond de negende eeuw na Christus.

Ook de architectuur liefhebber komt in Oslo aan zijn trekken. Het welbekende Operahuis, opgetrokken uit wit marmer en graniet, doet denken aan een ijsberg die boven het Oslofjord uitrijst. Bjørvika Barcode is een ander voorbeeld van moderne architectuur. Deze verzameling van 12 smalle en hoge gebouwen komt zoals de naam doet vermoeden qua vorm overeen met een barcode.

Kopenhagen

De kleine zeemeermin, een bronzen beeld geïnspireerd op het hoofdpersonage uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen,  is natuurlijk hét icoon van Kopenhagen. Je vindt haar iets buiten het centrum, in de haven van de stad. Kom je uit Oslo met de boot? Dan kun je er langs lopen onderweg naar Nyhavn.

Het stadscentrum van Kopenhagen bestaat voor een groot deel uit zeventiende-eeuwse panden. Strøget is de grootste winkelstraat. Hieromheen bevindt zich het voetgangersgebied. Nyhavn (de nieuwe haven) is ook een populaire bestemming. Aan de haven liggen veel bars en restaurants, in kleurrijke historische huizen.

Kopenhagen is ook bekend vanwege de moderne architectuur en design. Je vindt dit terug in de bijzondere gebouwen, zoals ‘De Zwarte Diamant’ (koninklijke bibliotheek), Den Blå Planet (aquarium) en Het Opera Huis. Daarnaast zijn er een groot aantal kunstmusea.

Kopenhagen heeft verschillende wijken, met elk een eigen karakter. Nørrebro is een bruisende, creatieve en multiculturele wijk van Kopenhagen. Dit komt tot uiting in de streetart, gerechten uit alle windstreken, gezellige bars en cafés en leuke lokale winkels in smalle zijstraatjes. Østerbro is een statige wijk, en ook de groenste wijk van Kopenhagen. Hier vind je een groot park en zelfs een strand. In Vesterbro met zijn talrijke bars en clubs kun je terecht voor het bruisende nachtleven.

Let op: vertrek alleen mogelijk op woensdag of zaterdag.

Nederland – Stockholm (woensdag of zaterdag)

V
A
15:00
18:06
Amsterdam Centraal*
Osnabrück Hbf
V
A
18:23
20:14
Osnabrück Hbf
Hamburg Hbf
V
A
23:26
14:19 (+1 dag)
Hamburg Hbf
Stockholm Central
* Deze trein stopt ook in Hilversum (vertrektijd 15:22 uur), Amersfoort Centraal (vertrektijd 15:36 uur), Apeldoorn (vertrektijd 16:01 uur), Deventer (vertrektijd 16:18 uur), Almelo (vertrektijd 16:45 uur) en Hengelo (vertrektijd 16:58 uur).

Stockholm – Oslo (doordeweeks)

[table “97” not found /]

Stockholm – Oslo (weekend)

V
A
15:29
21:24
Stockholm Central
Oslo S

Oslo – Kopenhagen

V
A
14:15*
09:15 (+1 dag)
Oslo
Kopenhagen

*Inchecken is mogelijk tussen 11:45 uur en 14:00 uur.

Kopenhagen – Nederland

V
A
11:26
16:02
København H
Hamburg Hbf
V
A
16:46
18:35
Hamburg Hbf
Osnabrück Hbf
V
A
19:53
23:00
Osnabrück Hbf
Amsterdam Centraal*
* Deze trein stopt ook in Hengelo (aankomsttijd 21:01 uur), Almelo (aankomsttijd 21:13 uur), Deventer (aankomsttijd 21:41 uur), Apeldoorn (aankomsttijd 21:58 uur), Amersfoort Centraal (aankomsttijd 22:24 uur) en Hilversum (aankomsttijd 22:38 uur).

Stockholm – Hotel Lilla Rådmannen

Hotel Lilla Rådmannen heeft 62 gezellige hotelkamers in de rustige wijk Vasastan. Het hotel heeft een eigen bar & restaurant. Lopend is het centraal station van Stockholm makkelijk te bereiken, maar een metrostation is ook vlakbij.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi
 • Restaurant en bar

Stockholm – Långholmen Hotell

Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om in een cel te overnachten? In hotel Långholmen overnacht je in een negentiende eeuwse gevangenis, in een kamer die vroeger als cel in gebruik was. Gelukkig zijn de cellen tegenwoordig opgeknapt en voorzien van de nodige luxe, zoals een lekker zacht bed, een tv en een waterkoker om thee en koffie te zetten op je kamer. Het hotel bevindt zich op het eiland Långholmen. Op 10 minuten lopen is er een metrostation waarmee je in 6 minuten in het oude stadscentrum staat, en op 100 meter vanaf het hotel vind je een strandje.

Bijzonderheden:

 • Slaap in een voormalige gevangeniscel
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi
 • Restaurant en bar

Stockholm – Hotel Tegnérlunden

Modern hotel op 15 minuten loopafstand van het Centraal Station. Het hotel ligt aan het Tegnérlunden park.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi
 • Bar

Kopenhagen – Hotel Bethel

In het hart van Kopenhagen aan de Nyhavn ligt hotel Bethel. De zeilboten en de café’s aan de kade creëren een gezellige sfeer.

Het metrostation Kongens Nytorv ligt vlakbij met verbindingen naar zowel de DFDS Terminal (voor reizigers uit Oslo) en het treinstation van Kopenhagen. Lopend kan ook, beide locaties liggen ca. 30 minuten lopen van het hotel vandaan.

Bijzonderheden:

 • Aan de Nyhavn gelegen
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • 24-uurs receptie
 • Bagageopslag

Oslo – Hotell Bondeheimen

Centraal gelegen hotel op slechts 100 meter van de Karl Johans Gate. Het hotel heeft een eigen restaurant met traditionele Noorse keuken. De tram brengt je in 4 minuten naar het Centraal station van Oslo, lopend doe je er 10 minuten over. De DFDS terminal (voor de ferry naar Kopenhagen) ligt 15 minuten lopen van het hotel vandaan.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • 24-uurs receptie
 • Wi-Fi
 • Bagageopslag
 • Restaurant en bar

Prijs

Vanaf €849 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland
 • Alle trein- en bootreizen zoals weergegeven onder het tabblad reisschema.
 • Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 1 overnachting aan boord van nachttrein Hamburg – Stockholm o.b.v. privécoupé in couchetterijtuig voor 1-6 personen.
 • 1 overnachting aan boord van DFDS ferry Oslo – Kopenhagen o.b.v. privé binnenhut.
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Kenmerken reis

 • €849 p.p.
 • 8 - 14
 • Trein- en ferry
 • Hotels

Kaart

Praktisch

Reisdocument:

Paspoort of NL identiteitskaart

Valuta:

Noorse-, Zweedse- en Deense kroon

Reisadvies:

Check actueel advies
Noorwegen
Zweden
Denemarken

Download info

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief