Toscane - 12 dagen

Toscane staat bekend om haar glooiende landschappen, pittoreske stadjes en historische steden met talrijke kunst uit de Renaissance. Florence, als hoofdstad van Toscane, is hier een goed voorbeeld van. Deze Italiaanse provincie grenst aan de Tyrreense Zee. Op een uur varen vanaf het vasteland kun je de Toscaanse Archipel bereiken, waarvan Elba het grootste en bekendste eiland is. Naast de rijke kunst, cultuur, geschiedenis en het natuurschoon komt ook de bourgondiër hier aan zijn trekken. De Toscaanse keuken, inclusief de wijn, is internationaal bekend en enorm populair. Tijdens deze rondreis maak je kennis met de steden Florence en Siena, bezoek je de kleinere maar niet minder aantrekkelijke stadjes San Gimignano en Volterra en breng je een aantal dagen door op Elba.

Siena

2 nachten

Omringd door het Toscaanse heuvellandschap vind je de middeleeuwse stad Siena. De goed bewaarde historische binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het hart van de stad is het schelpvormige Piazza del Campo, wat wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Europa. Hier wordt tweemaal per jaar (op 2 juli en 16 augustus) sinds 1287 de ‘Palio’ georganiseerd, een beroemde paardenrace en een ander icoon van de stad. De Duomo di Siena en de Palazzo Pubblico zijn uitstekende voorbeelden van de Italiaanse gotische architectuur. Naast imposante architectonische werken zijn het ook de smalle straatjes, kleine boetiekjes en ambachtelijke winkels en restaurantjes die bijdragen aan de charme van Siena. 

San Gimignano

1 nacht

Ben je op zoek naar een typisch Toscaanse tafereel, een pittoresk stadje in een groen heuvellandschap, kom je al snel uit bij San Gimignano. Dit middeleeuwse stadje ligt temidden van de heuvels van Val d’Elsa en wordt omringd door een dertiende eeuwse stadsmuur. Onmiskenbaar zijn de torens die hoog boven de huizen uit rijzen en elk een eigen geschiedenis hebben. Het waren kooplieden en pelgrims die deze stad in de middeleeuwen rijkdom brachten, doordat San Gimignano op de belangrijke route Via Francigena lag. Tegelijkertijd was er ook een competitie gaande tussen rijke bewoners, die elkaar uitdaagden in het bouwen van de hoogste toren. Op deze manier probeerde inwoners hun macht en rijkdom te tonen. Rond 1300 waren er maar liefst 70 torens. Hier kwam een einde aan met de bouw van de Torre Comunale, ook wel bekend als La Rognosa. Bij wet werd vastgelegd dat geen enkele andere toren in San Gimignano de hoogte van La Rognosa nog mocht overtreffen. Van de 70 torens zijn er 13 bewaard gebleven. Naast de rijke historie en architectuur, is San Gimignano vooral bekend om de wijnproductie. De Vernaccia wijn wordt beschouwd als een van de meest exclusieve wijnen van Italië. De lokale wijncultuur ontdek je met een bezoek aan Museo del Vino della Vernaccia.

Volterra

1 nacht

Volterra is een ander middeleeuws stadje vlakbij San Gimignano en werd in de achtste eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken, waarvan er veel archeologische vondsten zijn. Hierna was Volterra onderdeel van het Romeinse Rijk. Het Romeinse theater is nog altijd een belangrijke bezienswaardigheid. Ook het fort van de Medici behoort tot de bezienswaardigheden van Volterra. Dit fort kan echter alleen vanaf de buitenzijde bezichtigd worden, aangezien het nog steeds in gebruik is als staatsgevangenis. Het voormalig stadhuis Volterra Palazzo dei Priori heeft tegenwoordig wel een andere functie. Je kunt dit gebouw bezoeken als museum en je kunt de toren beklimmen, van waaruit je een goed uitzicht hebt over de stad en het omringende landschap.

Elba

3 nachten

De Toscaanse Archipel bestaat uit zeven eilanden, waarvan Elba de grootste en bekendste is. Je vaart vanaf Piombino op het vasteland in een uur naar dit eiland. Elba wordt al sinds de vijfde eeuw voor Christus bewoond. De bekendste inwoner van Elba was de Franse keizer Napoleon Bonaparte, die hier in 1814 en 1815 in ballingschap verbleef. Hij liet hier twee luxueuze villa’s bouwen voor zijn verblijf: Villa dei Mulini di Napoleone en en zomerverblijf Villa di San Martino. Tegenwoordig huisvesten deze villa’s musea. In de havenstad Portoferraio vind je ook twee forten van de machtige familie de Medici. Het eiland heeft verschillende baaien, kapen en verschillende havenstadjes en badplaatsen die uitnodigen voor een dagje strand. Op verschillende plekken kun je ook goed duiken, snorkelen, zeilen of surfen. Ook leent het eiland, dat onderdeel is van het Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano, zich goed voor een fiets- of wandeltocht. Je kunt het eiland ook ontdekken op een huurscooter. Daarnaast zijn er genoeg buslijnen waarmee je alle hoeken van het eiland kunt ontdekken.

Florence

2 nachten

In Florence waan je je in de Renaissance. Je vindt dan ook nergens anders in Italië zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Dit is te danken aan de de Medici, een invloedrijke familie die in de vijftiende eeuw haar stempel drukte op de stad als het gaat om kunst en architectuur. Al lopend door het historische centrum zie je talloze imposante bouwwerken: kerken, kathedralen, basilieken, paleizen en andere bekende bezienswaardigheden zoals de Ponte Vecchio. Daarnaast zijn er diverse karakteristieke pleinen, zoals het Piazza della Signoria, waar vele klassieke beelden tentoongesteld staan. Ook heeft Florence verschillende musea waar je de rijke kunst, cultuur en historie kunt bewonderen. Het Uffizi, een van de beroemdste kunstmusea ter wereld met werken van de grote Italiaanse schilders als da Vinci, Michelangelo en Caravaggio is zeker een bezoek waard.

De heenreis is met een nachttrein (Nightjet) vanaf München naar Italië. Meer informatie over de beschikbare slaapplaatsen aan boord van de Nightjet kun je hier vinden.

Tickets voor alle trein- en boottrajecten in onderstaande schema’s zijn inbegrepen. Voor de trajecten met de bus koop je ter plaatse kaartjes bij de buschauffeur of een tabakszaak (zorg voor genoeg kleingeld).

Nederland – Siena

Overdag met de ICE treinen naar München, en vandaar met een nachttrein met slaapaccommodatie naar Italië. De volgende ochtend kom je aan in Florence, waarvandaan je met een regionale trein in ongeveer anderhalf uur naar Siena reist.

V
A
08:08
10:20
Amsterdam Centraal*
Düsseldorf Hbf
V
A
11:08
16:07
Düsseldorf Hbf
München Hbf
V
A
20:10
06:52 (+1 dag)
München Hbf
Firenze S.M.N.
V
A
08:10
09:38
Firenze S.M.N.
Siena

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal

Siena – San Gimignano

V
A
12:10 (bus 130)*
13:30
Siena, Via Tozzi
San Gimignano, Piazzale Montemaggio

* Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €4,00) of bij een tabakszaak (iets goedkoper).

San Gimignano – Volterra

V
A
13:30 (bus SG3)*
14:20
San Gimignano, Piazzale Montemaggio
Castel San Gimignano
V
A
15:05 (bus 770)**
15:35
Castel San Gimignano
Volterra, Capolinea

* Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €2,50) of bij een tabakszaak in San Gimignano (iets goedkoper).
** Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €4,00).

Volterra – Isola d’Elba

V
A
13:05 (bus 770)*
13:25
Volterra, Capolinea
Saline, Stazione
V
A
13:54
14:33
Volterra-Saline-Pomarance
Cecina
V
A
14:59
15:58
Cecina
Piombino Marittima
V
A
17:50**
18:35
Piombino
Rio Marina
V
A
20:05*** (bus 117)
20:35
Rio Marina
Porto Azzurro, Largo Andreani

* Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €2,50) of bij het loket van CTT Nord (iets goedkoper, open tot 13:00 uur).
** Afhankelijk van de datum vertrekt de veerboot soms eerder uit Piombino.
*** Dit is de laatste bus uit Rio Marino en rijdt het hele jaar dagelijks. Afhankelijk van de aankomsttijd van de veerboot is soms een eerdere bus naar Porto Azzurro ook te halen. Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €4,00).

Isola d’Elba – Florence

V
A
11:55 (bus 117)*
12:40
Porto Azzuro, Largo Andreani
Portoferraio, Cala Italia
V
A
13:30
14:30
Portoferraio
Piombino
V
A
15:24
18:32
Piombino Marittima
Firenze S.M.N.

* Koop kaartjes voor de bus bij de chauffeur (ca. €6,00). Er gaat ook een bus om 08:20 uur en 10:17 uur, mocht je meer tijd in Portoferraio willen hebben.

Florence – Nederland

V
A
12:10
14:00
Firenze S.M.N.
Milano Centrale
V
A
15:10
18:27
Milano Centrale
Zürich HB
V
A
21:59
09:14 (+1 dag)
Zürich HB
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Arnhem Centraal en Utrecht Centraal 

Siena – Hotel Chiusarelli

Het hotel is gevestigd in een neoklassieke villa, gebouwd in 1870. De renovatie heeft een modern tintje toegevoegd, maar de originele stijl van het paleis is behouden gebleven, met zijn prachtige kamers met fresco’s, waardoor je terug gaat in de tijd.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Middenin het centrum van Siena
 • Restaurant en terras
 • Wi-Fi

San Gimignano – Hotel l’Antico Pozzo

Driesterrenhotel gelegen aan de belangrijkste straat van het centrum, de Via San Matteo, die beide stadspoorten (Porta San Matteo and the Porta San Giovanni) met elkaar verbindt.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Terras
 • Wi-Fi

Volterra – Hotel Volterra In

Een in 2014 gemoderniseerd hotel binnen de stadsmuren van Volterra. Het hotel heeft een eigen bar.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Binnen de stadsmuren van Volterra
 • Bar
 • Wi-Fi

Porto Azzurro (Isola d’Elba) – Hotel l’Approdo

Gelegen in het havenplaatsje Porto Azzurro. De kamers hebben een balkon met uitzicht op zee. Porto Azzurro is gunstig gelegen om (autovrij) het oostelijke deel van Elba te ontdekken. Wil je wat verder weg? In Porto Azzurro zijn meerdere adressen om een auto of scooter te huren.

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Balkon met uitzicht op zee
 • Wi-Fi

Florence – Hotel Mario’s

Hotel Mario’s is gevestigd in een 16e eeuws pand, en heeft de kamers naar traditionele Florentijnse stijl ingericht met houten balkenplafonds, houten meubels en een terracotta vloer. De ligging is zowel ten opzichte van het station (300 meter) als het stadscentrum (de Duomo ligt op zo’n 550 meter) zeer goed.

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Loopafstand van het station en het stadscentrum
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €1099 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland
 • Alle treinreizen zoals weergegeven onder het tabblad reisschema
 • Tickets voor de veerboot van/naar Elba
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 overnachting aan boord van nachttrein (Nightjet) o.b.v. ligplaats in couchetterijtuig
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

 • Kaartjes voor trajecten met de bus zoals weergegeven onder het tabblad Reisschema (in totaal ca. €25,00 p.p.)
 • Toeristenbelasting
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

Kenmerken reis

 • €1099 p.p.
 • 12
 • Treinreis
 • Hotels

Kaart

Praktisch

Reisdocument:

Paspoort of NL identiteitskaart

Valuta:

Euro

Reisadvies:

Check actueel advies

Download info

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

0
  0
  Winkelwagen