Transsylvanië

De mysterieuze regio Transsylvanië kennen we vooral als het thuisland van Graaf Dracula. Transsylvanië is ook thuisbasis van enkele van de best bewaard gebleven middeleeuwse steden van Europa. Je vindt er sprookjesachtige kastelen en de regio staat ook bekend vanwege de wijnproductie. Hoewel de productie gedeeltelijk gemoderniseerd is, maken veel kleine boerderijen nog wijn op traditionele wijze. Het traditionele karakter van de streek komt ook tot uiting in de kleine winkeltjes die ambachtelijke lokale producten verkopen, de eeuwenoude tradities in dorpen waar mensen nog steeds van traditionele beroepen als herder, wever, smid en timmerman leven.

Tijdens deze rondreis maak je kennis met de historische steden Sighișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia en Cluj-Napoca. Ook bezoek je het mooiste kasteel van Transsylvanië in Hunedoara. 

Transsylvanië bereik je in ongeveer een etmaal per trein. Je reist overdag van Nederland naar Wenen. In Wenen neem je de nachttrein naar Roemenië, waar je de volgende ochtend aankomt. Voor de terugreis reis je overdag naar Wenen en neem je vanuit hier de nachttrein naar Nederland.

Heenreis

Voor de treinreis naar Roemenië vertrek je vroeg. Om zo veel mogelijk overstaptijd in Wenen te creëren (op de nachttrein naar Roemenië) neem je de eerste ICE trein van de dag naar Duitsland. Na twee overstappen kom je ruim op tijd aan in Wenen en heb je tijd om iets te eten voordat de reis wordt voortgezet.

Rond kwart voor acht vertrekt de Dacia Express uit Wenen met als eindbestemming de Roemeense hoofdstad Boekarest. Rond 10:30 uur de volgende ochtend stap je uit in Sighișoara.

Sighișoara

1 nacht

Sighișoara heeft een middeleeuwse oorsprong. In de twaalfde eeuw bouwden de Saksen een citadel met de naam Schäßburg, oftewel Sighișoara. Deze stad staat er nog steeds en wordt gerekend tot een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. De ommuurde citadel heeft nog 9 van de 14 wachttorens, geplaveide straten, kleurrijke huizen en kerken. Elke wachttoren werd gebouwd, onderhouden en verdedigd door een ambachtsgilde. De veertiende-eeuwse Klokkentoren was vroeger de hoofdingang van de citadel. Tegenwoordig kun je de klokkentoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de citadel en de omgeving. Sighișoara is ook de geboorteplaats van Vlad Dracula, de vorst van de historische regio Walachije van 1456 tot 1462 en de inspiratiebron van schrijver Bram Stoker’s graaf Dracula.

Brașov

4 nachten

Brașov wordt omringd door de toppen van de zuidelijke Karpaten. In deze historische stad domineren de gotische, barokke en renaissance bouwstijlen. Brașov was historisch gezien een soort belastingparadijs: de gunstige ligging op de kruising van handelsroutes die het Ottomaanse Rijk en West Europa met elkaar verbonden in combinatie met bepaalde belastingvrijstellingen maakten de stad een populaire plaats voor Saksische kooplieden. De stad breidde steeds verder uit, en heeft tegenwoordig veel historische monumenten die je kunt bezoeken. Vanaf het oude Stadhuisplein kun je de omringende kleurrijke barokke gebouwen bewonderen. Of breng een bezoek aan de grootste gotische kerk van Roemenië, de Zwarte Kerk. Deze naam is gegeven na een grote brand in 1689, waarna de muren van de kerk zwartgeblakerd waren. Brașov ligt aan de voet van de Tampa-berg. Er loopt een gemarkeerde wandelroute van ongeveer een uur naar de top, je kunt ook de kabelbaan nemen. Vanaf de bergtop heb je een goed uitzicht over Brașov.

Sibiu

2 nachten

Sibiu was de grootste en rijkste van de zeven ommuurde citadellen, de zogenaamde ‘Siebenbürgen’ citadellen, die in de twaalfde eeuw werden gebouwd door de Transsylvanische Saksen (de andere citadellen zijn Bistrita, Brașov, Cluj, Medias, Sebes en Sighișoara). De oude binnenstad van Sibiu heeft nog steeds zijn vroegere grootsheid behouden. Smalle straatjes, uitgestrekte pleinen, kerken en andere historische bouwwerken bepalen het stadsbeeld. De stad bestaat uit twee gedeelten: de bovenstad en de benedenstad. De bovenstad bevat de meeste historische bezienswaardigheden en was van oorsprong het rijkere en commerciële deel van Sibiu. De benedenstad diende met name als productiegebied en bestaat uit kleurrijke huizen aan geplaveide straten. 

Alba Iulia

2 nachten

Alba Iulia ligt tussen het Apusenigebergte en de glooiende heuvels van het Transsylvanische Plateau. Door het zachte klimaat en de vruchtbare grond werd het gebied rond Alba Iulia sinds de oudheid bewoond en werd deze plaats een vooraanstaand wijnbouwgebied sinds de eerste eeuw. Hiermee is Alba Iulia ook een van de oudste nederzettingen van Roemenië. Tijdens de Romeinse tijd was de stad een militair en economisch centrum. In de zestiende en zeventiende eeuw groeide Alba Iulia uit tot hoofdstad van het onafhankelijke vorstendom Transsylvanië. 

Vanuit Alba Iulia kun je een dagtrip maken naar Hunedoara. Het kasteel van Hunedoara is het grootste gotische kasteel van Roemenië. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd als fort en in de vijftiende eeuw uitgebreid tot kasteel. Het kasteel bestaat uit een indrukwekkende ophaalbrug, een imposante Ridderzaal, een kapel en ongeveer 50 kamers vol middeleeuwse kunst en fresco’s uit de vijftiende tot zeventiende eeuw. Op de binnenplaats bevindt zich een 30 meter diepe waterput die volgens een legende is uitgegraven door drie gevangenen die hier 15 jaar over hebben gedaan. De belofte dat zij vrij zouden komen nadat de klus was geklaard is nooit nagekomen.

Cluj-Napoca

2 nachten

Cluj-Napoca, of kortweg Cluj, is een levendige culturele universiteitsstad. Cluj heeft van oorsprong een etnisch, religieus en nationaal gemengde bevolking. De stad is in de twaalfde eeuw gesticht door Duitse kolonisten, waarna de Hongaren eeuwenlang de adellijke bovenlaag vertegenwoordigen. In de negentiende eeuw neemt het aandeel Roemeense bevolking toe, maar met name als dienstpersoneel en arbeiders. De relatie tussen verschillende bevolkingsgroepen verliep moeizaam. De stad was afwisselend in Hongaarse en Roemeense handen. Tegenwoordig heeft Cluj een multiculturele samenleving, en is de Roemeense bevolking in de meerderheid. De Hongaarse gemeenschap vertegenwoordigd tegenwoordig nog een belangrijke minderheid, maar de Duitstalige bevolkingsgroep is verdwenen.

Terugreis

De nachttrein naar Wenen vertrekt rond 20:00 uur in de avond. De volgende ochtend reis je vanuit Wenen met een overstap in Frankfurt terug naar Nederland.

Nederland – Sighișoara

V
A
06:38
08:46
Amsterdam Centraal*
Düsseldorf Hbf
V
A
09:13
12:59
Düsseldorf Hbf
Nürnberg Hbf
V
A
13:32
17:45
Nürnberg Hbf
Wien Hbf
V
A
19:42
10:09 (+1 dag)
Wien Hbf
Sighișoara

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal.

Sighișoara – Brașov

V
A
13:28
16:45
Sighișoara
Brașov

Brașov – Sibiu

V
A
12:51
15:45
Brașov
Sibiu

Sibiu – Alba Iulia

V
A
15:50*
18:23
Sibiu
Alba Iulia

* Kaartjes voor deze regionale trein koop je ter plaatse bij het loket voor omgerekend ca. €3 per persoon.

Alba Iulia – Cluj Napoca

V
A
15:29*
18:24
Alba Iiulia
Cluj Napoca

* Kaartjes voor deze regionale trein koop je ter plaatse bij het loket voor omgerekend ca. €8 per persoon.

Cluj Napoca – Nederland

V
A
20:00
08:21 (+1 dag)
Cluj Napoca
Wien Hbf
V
A
09:15
15:42
Wien Hbf
Frankfurt am Main Hbf
V
A
16:28
20:29
Frankfurt am Main Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Arnhem Centraal en Utrecht Centraal.

Treinrondreis Transsylvanië

Sighișoara – Pensiunea Alte Post

Dit hotel is gevestigd in een voormalig postkantoor (1851). Het hotel ligt in het historische centrum. Het hotel heeft een restaurant waar je zowel binnen in de oude wijnkelder als buiten op het terras kunt genieten van traditionele Transsylvanische gerechten.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • Tuin/terras
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Brașov – Casa Wagner

Casa Wagner ligt zeer centraal aan het Raadhuisplein van Braşov. Het hotel is gevestigd in een historisch pand uit 1477. De kamers zijn sfeervol ingericht met klassieke en lokale meubels.

Bijzonderheden:

 • Centrale ligging
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Brașov – Hotel Bella Muzica

Hotel Bella Muzica bevindt zich in een zestiende-eeuwse gebouw, wat in neoclassicistische stijl gerenoveerd is. Het hotel bevindt zich tevens aan het Raadhuisplein, middenin het centrum van Brașov.

Bijzonderheden:

 • Centrale ligging
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar en restaurant
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Sibiu – Hotel Împăratul Romanilor

Dit historische viersterrenhotel is het oudste hotel van Roemenië. De centrale locatie is in ca. 15 minuten lopen te bereiken vanaf het station van Sibiu.

Bijzonderheden:

 • Centrale ligging
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Restaurant
 • Lift
 • Wi-Fi

Alba Iulia – La Maison de Caroline

La Maison de Caroline is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw in het historische centrum van Alba Iulia. Het hotel ligt in een rustige wijk. La Maison de Caroline beschikt over een grote ommuurde binnenplaats met terras. Voor het ontbijt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten.

Bijzonderheden:

 • Centrale ligging
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Binnenplaats met terras
 • Bar en restaurant
 • Wi-Fi

Alba Iulia – Hotel Medieval

Hotel Medieval is gevestigd in een achttiende-eeuws pand, in het fort centraal in Alba Iulia. De kamers zijn comfortabel en in klassieke stijl ingericht. Het hotel beschikt over een grote tuin met terras.

Bijzonderheden:

 • Centrale ligging
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Tuin met terras
 • Bar en restaurant
 • Lift
 • Wi-Fi

Cluj-Napoca – Villa Hotel Escala

Het hotel is gelegen tussen het treinstation en het historische centrum. De kamers hebben een huiselijke sfeer en beschikken over een minibar. Hotel Escala heeft een tuin met verschillende zitjes.

Bijzonderheden:

 • Gelegen tussen het treinstation en het historische centrum
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. enkel logies
 • Ontbijtbuffet ter plaatse beschikbaar voor ca. €7 per persoon
 • Tuin
 • Bar
 • Bagageopslag
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €1099p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Treintickets voor treinreizen zoals weergegeven onder het tabblad “reisschema’s”
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt en 2 overnachtingen o.b.v. enkel logies
 • 2 overnachtingen aan boord van nachttrein tussen Wenen en Sighisoara en tussen Cluj Napoca en Wenen o.b.v. ligplaats in gedeelde coupé voor max. 4 personen
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

 • Toeristenbelasting
 • Treinkaartjes Sibiu – Alba Iulia en Alba Iulia – Cluj Napoca (ter plaatse bij loket te koop, ca. €11 per persoon)
 • Lokaal openbaar vervoer (bijvoorbeeld van station Alba Liulia naar de Citadel)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Kenmerken reis

 • €1099 p.p.
 • 14
 • Treinreis
 • Hotels

Kaart

Praktisch

Reisdocument:

Paspoort of NL identiteitskaart

Valuta:

Roemeense Leu

Reisadvies:

Check actueel advies

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief