West- en Zuid-Bohemen

De Bohemen verwijst naar een gebied dat zich uitstrekt over ongeveer tweederde van Tsjechië. Deze rondreis voert je door de westelijke en zuidelijke regio’s van de Bohemen.

De regio West-Bohemen staat bekend om haar kuuroorden. Tijdens deze rondreis bezoek je het historische kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad). Vervolgens gaat de reis naar Pilsen. Hier is het geen geneeskrachtig water wat de stad zo bekend maakt, maar bier! In Pilsen kun je de Pilsner Urquell brouwerij bezoeken.

In de Zuid-Boheemse regio vind je verschillende middeleeuwse steden, omringt door bossen, rivieren en meren. Zo ook de stad Český Krumlov, gelegen in een lus van de rivier de Moldau met als decor een kasteel wat hoog boven de stad uittorent. Vanuit Český Krumlov zijn ook de nabijgelegen stad České Budějovice en het sprookjesachtige kasteel Hluboká goed binnen een dag te bezoeken. Ook het Lipnomeer, een 40 km lang stuwmeer, is een dagtrip vanuit Český Krumlov waard.

Heenreis

Vanuit Nederland reis je met de trein via Frankfurt, Nürnberg en Cheb naar Karlovy Vary, waar je aan het eind van de middag aankomt.

Karlovy Vary

2-4 nachten

De Tsjechische spa traditie dateert uit de twaalfde eeuw. Karlovy Vary, ook wel bekend als Karlstad, dankt haar internationale reputatie als kuuroord aan Karel IV, die in de veertiende eeuw de geneeskrachtige werking van de minerale bron ontdekte. Tsjechische kuuroorden waren een geliefde plek om tot rust te komen en waren erg in trek bij vooraanstaande gasten. De statige gebouwen, chique winkelstraten en voorzieningen als theaters en luxe hotels onderstrepen de rijkdom en het succes van deze steden en bepalen nog altijd het straatbeeld van Karlovy Vary.

Vlakbij Karlovy Vary (halfuur met de trein) ligt ook het prachtige middeleeuwse stadje Loket aan de rivier de Ohře. De echte blikvanger is het imposante middeleeuwse kasteel, dat gelegen is op een rotsachtig voorgebergte. Het kasteel wordt aan drie zijden omgeven door de rivier de Ohře en het vormt het hart van het pittoreske stadje.

Van Karlovy Vary naar Plzeň

Op dag 3 reis je van Karlovy Vary naar Pilsen. De totale reisduur is ongeveer 2 uur, met een overstap in Marianske Lazne (Mariënbad). Je kunt natuurlijk in één keer doorreizen naar Pilsen, maar onderweg is er ook genoeg te zien. Je kunt ervoor kiezen om een extra tussenstop te maken bij het klooster van Teplá, waar je een rondleiding kunt volgen. Een andere mogelijkheid is om de stad Mariënbad, waar je toch al moet overstappen, te verkennen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een ander kuuroord. Het stadscentrum ligt een eindje bij het station vandaan, maar de route ernaartoe voert je door een uitgestrekt park en langs de heilzame waterbron.

Plzeň

2-4 nachten

In Pilsen vind je de brouwerij van het wereldberoemde biermerk Pilsner Urquell. Sinds 1842 wordt dit bier hier gebrouwen, waarmee het niet alleen het oudste pils maar ook de naamgever van het pilsbier is geworden. Voor de bierliefhebber is een bezoek aan de Pilsner Urquell brouwerij zeer de moeite waard. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis en het brouwproces én mag je het ongefilterde bier proeven, direct uit het vat! In het stadscentrum van Pilsen vind je historische gebouwen waaronder de Sint-Bartolomeüs kathedraal, het stadhuis, het Josef-Kajetán-Tyl-Theater en de Grote Synagoge. Het hart van het centrum is het door kleurrijke gebouwen omringde stadsplein ‘Namesti Republiky’, in de wintermaanden het decor van een sfeervolle kerstmarkt. De stad heeft een ondergronds gangenstelsel die oorspronkelijk door koopmannen werd gegraven om hun koopwaar in op te slaan. Tegenwoordig wordt het gangenstelsel gebruikt om het grondwater te reguleren. In de zomer kun je een deel van het gangenstelsel bezoeken.

Český Krumlov en České Budějovice

3-4 nachten

Český Krumlov is ontstaan in de Middeleeuwen, maar kent afwisselende bouwstijlen waaronder de gotiek, renaissance en barok. Naast de historische binnenstad, met haar kronkelende straatjes, ambachtelijke winkels en verscheidene musea, is het kasteel van Český Krumlov ook zeker een bezoekje waard. Het kasteel bestaat uit meerdere complexen, binnenhoven, een baroktheater en een kasteeltuin. 

Vanuit Český Krumlov kun je ook verschillende dagexcursies maken. Bezoek bijvoorbeeld het Lipnomeer, het grootste meer van Tsjechië en daarom ook wel de “Zuid-Boheemse Zee” genoemd. Dit stuwmeer beschermt Český Krumlov tegen overstromingen van de rivier de Moldau en strekt zich uit over 40 kilometer. In combinatie met de heuvelachtige, beboste omgeving is dit een geliefde bestemming voor activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en surfen.  

De stad České Budějovice is ook gemakkelijk te bereiken vanuit Český Krumlov. Deze mooie historische stad, in Duitsland bekend als Budweis, is vooral bekend vanwege het Budweiser bier. De stad heeft echter meer te bieden. Het middelpunt van de stad is het marktplein, dat is omgeven door historische gebouwen met prachtige gevels, waaronder het indrukwekkende stadhuis, de zwarte toren, de kathedraal van St. Nicholas en in het midden de Samson fontein. Combineer je bezoek aan České Budějovice met een bezoek aan het nabijgelegen kasteel Hluboká. Dit kasteel wordt tot een van de mooiste kastelen van Tsjechië gerekend. Dit van origine barokke kasteel onderging in de negentiende eeuw een renovatie, waarbij inspiratie werd opgedaan bij Windsor Castle. Je kunt dit kasteel met of zonder rondleiding bezoeken.

Terugreis

Vanuit Český Krumlov reis je met een overstap in České Budějovice en Linz naar München. De volgende ochtend (na overnachting in 3- of 4-sterrenhotel incl. ontbijt) reis je verder via Düsseldorf terug naar Nederland.

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis West- en Zuid-Bohemen

V
A
07:59
13:51
Amsterdam Centraal*
Berlin Hbf
V
A
15:16
18:11
Berlin Hbf
Ústí nad Labem hl.n.
V
A
18:48
20:47
Ústí nad Labem hl.n.
Karlovy Vary (Horní Nádraží)
Verblijf in Karlovy Vary
V
A
10:58
12:11
Karlovy Vary (Dolní Nádraží)
Mariánské Lázně
V
A
12:54
13:52
Mariánské Lázně
Plzeň hl.n.
Verblijf in Plzeň
V
A
10:03
11:54
Plzeň hl.n.
České Budějovice
V
A
12:11
12:54
České Budějovice
Český Krumlov
Verblijf in Český Krumlov
V
A
10:47
11:34
Český Krumlov
České Budějovice
V
A
12:06
14:06
České Budějovice
Linz Hbf
V
A
15:45
18:31
Linz Hbf
München Hbf
Overnachting nabij München Hbf o.b.v. logies en ontbijt.
V
A
09:51
14:36
München Hbf
Düsseldorf Hbf
V
A
15:12
17:29
Düsseldorf Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal (soms ‘s-Hertogenbosch i.p.v. Arnhem Centraal).

Reizen van/naar België

Vanuit België reis je met ICE (opstappen kan in de stations Brussel Zuid, Brussel Noord of Luik-Guillemins) naar Keulen. In Keulen stap je over op de trein naar Berlijn.

Karlovy Vary – Hotel Romania

Gelegen aan de rivier de Teplá in het centrum van Karlovy Vary. Het hotel heeft 32 kamers en heeft een eigen restaurant. Beide treinstations liggen op minder dan 15 minuten lopen.

Bijzonderheden:

 • In het centrum
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Plzeň – Hotel Continental

Hotel Continental is één van de oudste hotels van de stad. Het ligt in de entrée van het oude centrum als je van het treinstation vandaan komt.

Bijzonderheden:

 • Historisch hotel
 • Restaurant & Café
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Český Krumlov – Hotel Grand

Hotel Grand ligt aan het marktplein middenin het historische centrum van Český Krumlov. Het van oorsprong middeleeuwse gebouw is gerestaureerd en heeft moderne, luxe hotelkamers.

Bijzonderheden:

 • Monumentaal gebouw naast de historische Grote Markt
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Restaurant en bar
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €779 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland of België
 • Alle treinreizen zoals weergegeven onder het tabblad reisschema
 • 8 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

 • €779 p.p.
 • 9-17
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Tsjechische Kroon