Brussel is de hoofdstad van België én de Europese Unie. De internationale positie van de stad in de 21e eeuw zie je overal in Brussel terug. Toch is er in de historische straten veel terug te vinden van haar rijke verleden als handelsplaats en politiek centrum. Ieder uur verbindt de Intercity Direct Amsterdam, Rotterdam en Breda met Brussel. Ontdek de Europese hoofdstad tijdens een stedentrip Brussel per trein.
Al in de middeleeuwen ontwikkelde Brussel zich als politiek centrum van de hertogen van Brabant en Bourgondië. Toen de Lage Landen in de 16e eeuw in handen kwamen van het Spaanse koningshuis wilden zij het bestuur centraliseren in Brussel. De gewesten zagen dit niet zitten, wat uiteindelijk leidde tot het uitbreken van de Nederlandse Opstand. In 1830 werd Brussel de hoofdstad van de nieuw gestichte staat België. Niet veel later werd Brussel ook een centrum in de Belgische taalstrijd. Brussel was van oorsprong een Nederlandstalige stad, maar het Frans verdrong het Nederlands als omgangstaal en bestuurstaal. Heden ten dage is Brussel tweetalig, wat in principe betekent dat Nederlands en Frans gelijkwaardig zijn. Toch is de meerderheid van de Brusselse bevolking van huis uit Franstalig.
Brussel is een belangrijk cultureel centrum met veel bezienswaardigheden. In de lager gelegen benedenstad vind je de Grote Markt het het gotische stadhuis en monumentale gildehuizen. Hier werd vroeger de stad Brussel bestuurd. De hoger gelegen bovenstad is vanouds het centrum van de hogere macht. Tijdens de middeleeuwen lag hier het Bourgondische paleis op de Coudenberg. Op de resten van dit paleis is nu het Koninklijk Paleis gebouwd. Even ten oosten van het Koninklijk Paleis bij het plein Schuman liggen de bestuursinstellingen van de Europese Unie. In de bovenstad vind je ook de belangrijkste musea van Brussel, waaronder de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Brussel is vanuit Nederland uitstekend per trein bereikbaar. Ieder uur is er vanuit Nederland een directe Intercity naar Brussel.