Erfurt en Weimar

Ontdek het culturele hart van Thüringen met een bezoek aan Erfurt en Weimar. Het middeleeuwse Erfurt stond bekend als ‘het Rome van het Noorden’. Het barokke Weimar staat bekend als de literatuurstad van Duitsland.

Deze steden liggen op een steenworp afstand van elkaar en zijn daardoor perfect te combineren in een treinreis. Erfurt en Weimar zijn vanuit Nederland bereikbaar met één of twee overstappen, afhankelijk van vertrekplaats en reisdag.

Erfurt

Erfurt is een goed bewaard gebleven historische stad met talloze monumenten. De meest markante bezienswaardigheid is de Krämerbrücke. Deze brug uit 1325 over de rivier de Gera is één van de twee laatste bruggen in Europa waarop over de hele lengte huizen zijn gebouwd (de andere is de beroemde Ponte Vecchio in Venetië). Erfurt stond vroeger bekend als ‘het Rome van het Noorden’, vanwege de vele kerken en kloosters in de stad. De beroemdste van deze kloosters is het Augustijnenklooster, waar de latere kerkhervormer Maarten Luther in 1505 in het klooster trad. Het klooster is nu een hotel.

De middeleeuwse straatjes en het grote Domplein geven Erfurt een aantrekkelijk stadsbeeld waar je uren kan verdwalen, mits je onderweg niet strand op een van de vele gezellige terrassen.

Weimar

Weimar is dé literatuurstad van Duitsland en de thuisbasis van literaire grootheden Goethe en Schiller. In Weimar stap je terug naar de late 18e eeuw en kan je genieten van de prachtige barokke paleizen en de grote groene tuinen die de stad rijk is. Vooral in de zomer is het goed toeven in de parken in Weimar. De woonhuizen van Goethe en Schiller zijn nu musea, ingericht zoals de schrijvers ze bij hun dood hebben achtergelaten.

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema stedentrip Erfurt en Weimar

V
A
10:38
14:31
Amsterdam Centraal*
Frankfurt am Main Hbf
V
A
15:02
17:07
Frankfurt am Main Hbf
Erfurt Hbf
V
A
17:16
17:32
Erfurt Hbf
Weimar Hbf
Verblijf in Erfurt of Weimar
V
V
A
13:04
13:18
17:52
Weimar
Erfurt Hbf
Duisburg Hbf
V
A
18:26
20:29
Frankfurt am Main Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal.

Erfurt – Weimar en v.v.
Tussen Erfurt en Weimar rijden minimaal 4 regionale treinen per uur. De reis duurt ca. 15 minuten. Tip: koop ter plaatse het Hopper-Ticket voor €9,50 per persoon. Hiermee reis je (doordeweeks na 09:00 uur) heen en weer naar Erfurt of Weimar. Dit ticket is geldig op regionale treinen (dus niet IC of ICE) en ook op het overige openbaar vervoer (tram of bus van/naar het station).

Reizen van/naar België

Vanuit België reis je met ICE (opstappen kan in de stations Brussel Zuid, Brussel Noord of Luik-Guillemins) naar Frankfurt am Main. In Frankfurt am Main stap je over op de trein naar Erfurt.

Erfurt – Augustijnenklooster

Treed in de voetsporen van de hervormer Maarten Luther door te overnachten in het middeleeuwse Augustijnenklooster. Je overnacht in een simpel ingerichte kamer met eigen sanitair. Het ontbijt wordt geserveerd in één van de (overdekte) kloostertuinen. Gasten hebben toegang tot de middeleeuwse kloostertuin en kloosterkerk met bijzondere glas in lood ramen. 

Het Augustijnenklooster ligt in het oude centrum van Erfurt. Vanaf het station bereik je de accommodatie te voet binnen 20 minuten. Het klooster is ook per tram goed bereikbaar.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi
 • Bagageopslag

Erfurt – Hotel Am Kaisersaal

Verblijf in het moderne en stijlvol ingerichte Hotel am Kaisersaal. Het hotel ligt midden in het historische centrum van Erfurt op 3 minuten lopen van de Kramerbrücke.

Vanaf het station bereik je het hotel te voet binnen 15 minuten. Het hotel is ook goed per tram bereikbaar.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar
 • Wi-Fi
 • Bagageopslag

Weimar – Hotel Anna Amalia

Hotel Anna Amalia is een familiehotel en ligt centraal in de binnenstad van Weimar. Alle 53 kamers zijn in mediterrane stijl ingericht. Het hotel beschikt over een bar met eigen terras en een 24-uurs receptie. Maaltijden worden geserveerd in het naastgelegen restaurant JoHanns Hof, waar je kunt kiezen uit Duitse en internationale gerechten.

Hotel Anna Amalia ligt in het centrum van de stad. Vanaf het station bereik je het hotel te voet binnen 15 minuten. Het hotel is ook goed per bus bereikbaar.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Bar met terras
 • Wi-Fi
 • Bagageopslag

Prijs

Vanaf €369 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland of België
 • Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

 • €369 p.p.
 • 3-5
 • Treinreis
 • Hotel
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Euro