Gdańsk

Gdańsk wordt ook wel de ‘Parel van het Noorden’ genoemd. De voormalig Hanzestad, met haar grote haven, historische huizen met gekleurde en rijkversierde gevels, sfeervolle straatjes en pleinen, maakt deze bijnaam dan ook helemaal waar. Op een steenworp afstand (ca. 30 minuten met de trein) ligt het indrukwekkende kasteel van Malbork, wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Je kunt een bezoek aan dit kasteel dus goed combineren met een stedentrip Gdańsk!

Je bereikt Gdańsk met de trein binnen een dag vanuit Nederland met één overstap in Berlijn.

De voormalig Hanzestad Gdańsk ligt in het noorden van Polen aan de Oostzee. De stad was in de geschiedenis wisselend in handen van Duits en Pools gezag, en kende ook autonome perioden. De eeuwenlange handelstraditie maakte Gdańsk een ontmoetingsplaats van vele culturen en nationaliteiten. Dankzij de bloeiende handel, visserij en ambachten groeide Gdańsk in de Middeleeuwen uit tot belangrijke handelsstad in Europa. Toen Gdańsk in de zestiende eeuw als een van de weinige plaatsen godsdienstvrijheid instelde, leidde dat ook tot een toestroom en smeltkroes van verscheidene nationaliteiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de stad onder Duitse bezetting. Een felle strijd voor de bevrijding van Gdańsk leidde tot enorme verwoestingen. In de decennia na de oorlog wordt de stad door toegewijde burgers volledig heropgebouwd en worden de gebouwen aan het grote marktplein en de hoofdstraat in originele stijl uit de Hanzetijd gereconstrueerd. De haven werd ook meegenomen in de reconstructies en werd opnieuw de grootste Baltische haven. In de bouwstijl is veel van de Nederlandse en Vlaamse architectuur te herkennen. Kooplieden en religieuze vluchtelingen uit de Nederlanden kwamen hier dan ook al sinds de Middeleeuwen.

Ook na de Tweede Wereldoorlog was Gdańsk niet vrij van onrust. In de jaren ’70 en ’80 komt de bevolking in opstand tegen het heersende communistische regime. Zij strijden voor betere leefomstandigheden en vrijheid van meningsuiting. Gdańsk wordt de bakermat van “Solidarność” (Solidariteit), een vakbond onder leiding van Lech Wałęsa. Het Solidariteitsmuseum neemt je mee naar deze periode.

Het hedendaagse Gdańsk is een dynamische cultuurstad met een bruisend nachtleven. Naast de historische bezienswaardigheden kun je in Gdańsk ook goed terecht voor een terrasje of restaurant. De multiculturele karakter van de stad vertaalt zich ook in een veelzijdige keuze aan internationale keukens.

Het nabijgelegen Malbork is ook een bezoek waard, niet zozeer de stad zelf, maar het bijbehorende kasteel des te meer. De dertiende-eeuwse burcht, Slot Mariënburg, is een indrukwekkend complex met een veelbewogen geschiedenis. Een audiotour neemt je mee terug in de tijd voor een boeiende rondleiding. Je kunt hier ongeveer een halve dag voor uittrekken.

  • €349 p.p.
  • 4-7
  • Treinreis
  • Hotel
  • Paspoort of identiteitskaart
  • Poolse Złoty