Rondreis Moravië

Moravië is een regio in het zuidoosten van Tsjechië. Moravië dankt haar naam aan de rivier Morava die dit gebied van noord naar zuid doorkruist. Deze regio is het warmst en meest vruchtbaar van Tsjechië. Hierdoor leent dit gebied zich uitstekend voor wijnproductie. Tijdens deze treinreis door Moravië maak je kennis met de wijncultuur van door wijngaarden omgeven stad Mikulov. Moravië was van oudsher een kruispunt van verschillende handelswegen. Hierdoor vind je hier nog steeds de oudste nederzettingen van Tsjechië. Ook telt deze regio en een grote hoeveelheid aan kastelen en andere historische monumenten. Je bezoekt in deze treinreis ook de historische steden Brno, Olomouc en Telč. Zowel voor de natuur als de cultuurliefhebber is Moravië dus zeker een bezoek waard. 

Let op: vertrek is alleen mogelijk op vrijdag.

Heenreis (dag 1 en 2)

Met de directe nachttrein (Nightjet) reis je naar Wenen. Vanuit Wenen reis je door met een directe trein naar de grootste stad van de regio Moravië: Brno.

Brno (dag 2 t/m 4)

Brno is een bruisende studentenstad met een goed bewaard gebleven historisch stadscentrum. In het centrum vind je verschillende historische monumenten, waaronder verschillende theaters, het oude stadhuis, de Petrus en Paulus-kathedraal en verschillende pleinen. In december vind je door de stad heen verschillende sfeervolle kerstmarkten. Voor architectuurliefhebbers is Villa Tugendhat een bezoek waard. Deze villa wordt beschouwd als toonaangevend voorbeeld van het functionalisme, maar is ook een historische locatie. In 1992 was de villa namelijk de plaats voor de onderhandelingen die leidden naar de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in Tsjechië en Slowakije. De dertiende eeuwse burcht Spielberg was vroeger vooral in gebruik als gevangenis voor politieke opponenten van de Habsburgers in de tijd van het keizerrijk Oostenrijk. Tegenwoordig huisvest de burcht een museum over de geschiedenis van Oostenrijk, Tsjechië, Brno en de Spielberg zelf. Het barokke Kapucijnen klooster heeft een goed bewaarde bibliotheek met historische boeken. In de crypte vind je de voormalig leden van het klooster, volledig gemummificeerd. In 2001 werd onder de stad een ondergronds gangenstelsel ontdekt. Je vindt hier schedels en botten die dateren uit de zeventiende eeuw. De gangen dienden als opslagplaats voor de vele mensen die aan verschillende ziekten stierven. Het gangenstelsel is nu te bezoeken.

Olomouc (dag 4 t/m 6)

Olomouc wordt beschouwd als de culturele centrum van Moravië. Als je van historische architectuur houdt kun je je uitleven in Olomouc. Je kunt hier verschillende bouwstijlen bewonderen, zoals barok, gotiek, romaans, renaissance en classicistisch. De kleurrijke gevels, kronkelende straatjes en steegjes en de pleinen met fonteinen en andere historische monumenten maken dit een aangename verrassende stad om te voet te ontdekken. Alleen in het centrum zijn er maar liefst 28 kerken. Het is niet alleen de architectuur waarin je Olomouc met Praag kunt vergelijken, deze stad heeft namelijk net als de Tsjechische hoofdstad een astronomisch uurwerk. Net als Brno is Olomouc een studentenstad, wat je onder meer terugziet in de hoeveelheid bars, cafés, restaurants en pleinen vol terrassen. De burcht van Olomouc en verschillende musea vertellen je meer over de geschiedenis van de stad en de omgeving.

Mikulov (dag 6 t/m 8)

Temidden van de uitgestrekte wijngaarden vind je de pittoreske historische stad Mikulov. Mikulov groeide tussen de twaalfde en veertiende eeuw uit van een marktnederzetting tot een stad. Het barokke kasteel van Mikulov geeft je een kijkje in het verleden van de stad, de streek en de traditionele lokale wijnproductie waar de omgeving vooral bekend om staat. De omringende kasteeltuin is geopend van april tot en met september. Kun je geen genoeg krijgen van de lokale wijncultuur? Bij het VVV-kantoor kun je je laten informeren over de Mikulov wijnroute. Dit is een 84 kilometer lange gemarkeerde fietsroute over het glooiende landschap, langs lokale wijngaarden en kastelen.

Telč (dag 8 en 9)

Telč lijkt rechtstreeks uit een van de verhalen van Hans Christian Andersen te komen. Hoewel het stadje het niet van zijn omvang moet hebben, is er genoeg te zien en te doen. Het romantische kasteel en de omringende vijvers doen sprookjesachtig aan. De invloed van de Italiaanse Renaissance is goed terug te zien in de architectuur. Het plein met kasseien en de aangrenzende kleurrijke huizen met prachtige gevels vormt misschien wel het bekendste aanzicht van de stad. Dit is het resultaat van het competitieve karakter van de bewoners die hun rijkdom en status probeerden te etaleren via de omvang en versiering van hun gevel. In het kasteel van Telč kun je een rondleiding volgen en verschillende ingerichte kamers en thematische zalen bewonderen.

Terugreis (dag 9 en 10)

Via České Budějovice gaat de reis naar Linz in Oostenrijk. Hier is tijd om wat te eten voordat de nachttrein terug naar Nederland vertrekt.


Foto’s: afbeeldingen van BookPenthouse, Kamyq, ivabalk, Lubos Houska, nikola90k0, Patryk_Kuzior, Jakub Spitzer en xmax88 via Pixabay

Let op: vertrek is alleen mogelijk op vrijdag.

Dag 1 en 2 (vrijdag en zaterdag)

V
A
19:30 (zaterdag)
09:19 (zondag)
Amsterdam Centraal*
Wien Hbf
V
A
10:39 (zondag)
12:07 (zondag)
Wien Hbf
Brno hl.n.

* Deze trein stopt ook in Utrecht Centraal (vertrektijd 20:02 uur) en Arnhem Centraal (vertrektijd 20:37 uur).

Dag 4 (maandag)

V
A
11:18
12:52
Brno hl.n.
Olomouc hl.n.

Dag 6 (woensdag)

V
A
11:09
12:35
Olomouc hl.n.
Břeclav
V
A
12:40
13:01
Břeclav
Mikulov na Moravě

Dag 8 (vrijdag)

V
A
10:01
10:54
Mikulov na Moravě
Znojmo
V
A
11:38
12:58
Znojmo
Okříšky
V
A
13:07
13:33
Okříšky
Jihlava
V
A
14:23
15:31
Jihlava
Telč

Dag 9 en 10 (zaterdag en zondag)

V
A
12:36 (zaterdag)
13:14 (zaterdag)
Telč
Kostelec u Jihlavy
V
A
13:58 (zaterdag)
15:56 (zaterdag)
Kostelec u Jihlavy
České Budějovice
V
A
16:06 (zaterdag)
18:07 (zaterdag)
České Budějovice
Linz Hbf
V
A
21:36 (zaterdag)
09:58 (zondag)
Linz Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in Arnhem Centraal (aankomsttijd 08:44 uur) en Utrecht Centraal (aankomsttijd 09:25 uur).

Brno – Grandhotel Brno

Klassiek viersterrenhotel, handig gelegen schuin tegenover het treinstation van Brno. De kamers zijn ruim, het hotel heeft een eigen restaurant en bar. Het centrum is vlakbij.

Bijzonderheden:

 • Tegenover het treinstation van Brno
 • Restaurant en bar in het hotel
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Brno – Hotel Europa

Gelegen in een rustige wijk op ca. 15 minuten lopen van het centrum van Brno. Het station ligt op ca. 20 minuten lopen, maar je kunt ook een deel met de tram.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Olomouc – Hotel Palác

Dit hotel ligt aan de rand van het historische centrum van Olomouc en je loopt er gemakkelijk in 5 minuten naartoe vanaf het treinstation.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Mikulov – (Ne)vinná Kavárna

Café aan het centrale plein van Mikulov met een aantal ruime kamers. In het café is wijn uit de regio verkrijgbaar.

Bijzonderheden:

 • Direct gelegen aan het centrale plein in Mikulov
 • Café met terras
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Mikulov – Boutique Hotel Tanzberg

Dit boutique hotel heeft 17 kamers en heeft een eigen restaurant. Het is gelegen in een rustige straat op 5 minuten lopen van het centrale plein en 10 minuten lopen vanaf het treinstation.

Bijzonderheden:

 • Restaurant in het hotel
 • Bar en terras
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Telč – Hotel Celerin

Hotel Celerin ligt direct aan het historische plein van Telč. Het heeft een eigen patisserie aan de voorkant met een terras aan het plein. Aan de achterkant is een tuin met gelegenheid om buiten te zitten.

Bijzonderheden:

 • Direct gelegen aan het historische plein van Telč
 • Patisserie en café met terras
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €649 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland
 • Alle treinreizen zoals weergegeven onder het tabblad reisschema.
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 overnachtingen aan boord van nachttrein Nederland – Oostenrijk en terug o.b.v. ligplaats in couchetterijtuig
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Vertrekdatum

Kiez een beschikbare reisperiode. Reisduur: 10 dagen (vrijdag t/m zondag).

Reizigers

Aantal reizigers en leeftijden op dag van vertrek

Totaal aantal reizigers:

Verblijf

1
1
1
1

Treinreis

Vanaf dit station zullen de treintickets geldig zijn.
Vanaf hier worden zit- en slaapplaatsen gereserveerd en tickets zijn alleen geldig op dit tijdstip. Het is altijd toegestaan eerder naar het opstapstation te reizen om zo meer overstaptijd te creëren.
Let op: 1e klas zitplaatsen zijn niet in alle treinen beschikbaar. 1e klas is beschikbaar op de trajecten: Wenen - Brno, Brno - Olomouc, Olomouc - Břeclav en Kostelec u Jihlavy - Linz.

Nachttrein Nederland - Wenen

Kies de gewenste slaapaccommodatie aan boord van de nachttrein. De accommodatie in het slaaprijtuig moet exact overeenkomen met het totaal aantal reizigers.

Nachttrein Linz - Nederland

Kies de gewenste slaapaccommodatie aan boord van de nachttrein. De accommodatie in het slaaprijtuig moet exact overeenkomen met het totaal aantal reizigers.

Totaalprijs: €

Kenmerken reis

 • €649 p.p.
 • 9
 • Treinreis
 • Hotels

Kaart

Praktisch

Reisdocument:

Paspoort of NL identiteitskaart

Valuta:

Tsjechische kroon

Reisadvies:

Check actueel advies

Download info

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief