Moravië

Moravië is een regio in het zuidoosten van Tsjechië. Moravië dankt haar naam aan de rivier Morava die dit gebied van noord naar zuid doorkruist. Deze regio is het warmst en meest vruchtbaar van Tsjechië. Hierdoor leent dit gebied zich uitstekend voor wijnproductie. Tijdens deze treinreis door Moravië maak je kennis met de wijncultuur van door wijngaarden omgeven stad Mikulov. Moravië was van oudsher een kruispunt van verschillende handelswegen. Hierdoor vind je hier nog steeds de oudste nederzettingen van Tsjechië. Ook telt deze regio en een grote hoeveelheid aan kastelen en andere historische monumenten. Je bezoekt in deze treinreis ook de historische steden Brno, Olomouc en Telč. Zowel voor de natuur als de cultuurliefhebber is Moravië dus zeker een bezoek waard. 

Heenreis

Met een overstap in Keulen reis je met de Duitse ICE-treinen naar Wenen (overnachting in 3- of 4-sterrenhotel nabij station incl. ontbijt). Vanuit Wenen reis je de volgende ochtend door met een directe trein naar de grootste stad van de regio Moravië: Brno.

Brno

2-4 nachten

Brno is een bruisende studentenstad met een goed bewaard gebleven historisch stadscentrum. In het centrum vind je verschillende historische monumenten, waaronder verschillende theaters, het oude stadhuis, de Petrus en Paulus-kathedraal en verschillende pleinen. In december vind je door de stad heen verschillende sfeervolle kerstmarkten. Voor architectuurliefhebbers is Villa Tugendhat een bezoek waard. Deze villa wordt beschouwd als toonaangevend voorbeeld van het functionalisme, maar is ook een historische locatie. In 1992 was de villa namelijk de plaats voor de onderhandelingen die leidden naar de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in Tsjechië en Slowakije. De dertiende eeuwse burcht Spielberg was vroeger vooral in gebruik als gevangenis voor politieke opponenten van de Habsburgers in de tijd van het keizerrijk Oostenrijk. Tegenwoordig huisvest de burcht een museum over de geschiedenis van Oostenrijk, Tsjechië, Brno en de Spielberg zelf. Het barokke Kapucijnen klooster heeft een goed bewaarde bibliotheek met historische boeken. In de crypte vind je de voormalig leden van het klooster, volledig gemummificeerd. In 2001 werd onder de stad een ondergronds gangenstelsel ontdekt. Je vindt hier schedels en botten die dateren uit de zeventiende eeuw. De gangen dienden als opslagplaats voor de vele mensen die aan verschillende ziekten stierven. Het gangenstelsel is nu te bezoeken.

Olomouc

2-4 nachten

Olomouc wordt beschouwd als de culturele centrum van Moravië. Als je van historische architectuur houdt kun je je uitleven in Olomouc. Je kunt hier verschillende bouwstijlen bewonderen, zoals barok, gotiek, romaans, renaissance en classicistisch. De kleurrijke gevels, kronkelende straatjes en steegjes en de pleinen met fonteinen en andere historische monumenten maken dit een aangename verrassende stad om te voet te ontdekken. Alleen in het centrum zijn er maar liefst 28 kerken. Het is niet alleen de architectuur waarin je Olomouc met Praag kunt vergelijken, deze stad heeft namelijk net als de Tsjechische hoofdstad een astronomisch uurwerk. Net als Brno is Olomouc een studentenstad, wat je onder meer terugziet in de hoeveelheid bars, cafés, restaurants en pleinen vol terrassen. De burcht van Olomouc en verschillende musea vertellen je meer over de geschiedenis van de stad en de omgeving.

Mikulov

2-4 nachten
Temidden van de uitgestrekte wijngaarden vind je de pittoreske historische stad Mikulov. Mikulov groeide tussen de twaalfde en veertiende eeuw uit van een marktnederzetting tot een stad. Het barokke kasteel van Mikulov geeft je een kijkje in het verleden van de stad, de streek en de traditionele lokale wijnproductie waar de omgeving vooral bekend om staat. De omringende kasteeltuin is geopend van april tot en met september. Kun je geen genoeg krijgen van de lokale wijncultuur? Bij het VVV-kantoor kun je je laten informeren over de Mikulov wijnroute. Dit is een 84 kilometer lange gemarkeerde fietsroute over het glooiende landschap, langs lokale wijngaarden en kastelen.

Telč

1-2 nachten

Telč lijkt rechtstreeks uit een van de verhalen van Hans Christian Andersen te komen. Hoewel het stadje het niet van zijn omvang moet hebben, is er genoeg te zien en te doen. Het romantische kasteel en de omringende vijvers doen sprookjesachtig aan. De invloed van de Italiaanse Renaissance is goed terug te zien in de architectuur. Het plein met kasseien en de aangrenzende kleurrijke huizen met prachtige gevels vormt misschien wel het bekendste aanzicht van de stad. Dit is het resultaat van het competitieve karakter van de bewoners die hun rijkdom en status probeerden te etaleren via de omvang en versiering van hun gevel. In het kasteel van Telč kun je een rondleiding volgen en verschillende ingerichte kamers en thematische zalen bewonderen.

Terugreis

Via České Budějovice gaat de reis naar Linz in Oostenrijk. Hier stap je over naar München, waar je aan het begin van de avond arriveert. De volgende ochtend (overnachting in 3- of 4-sterrenhotel incl. ontbijt nabij station) reis je weer verder naar Nederland.

Let op: het reisschema is bedoeld als indicatie. Tijden kunnen altijd afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden of een tussentijds gewijzigde dienstregeling. Het exacte reisschema krijg je ten laatste twee weken voor vertrek.

Reisschema rondreis Moravië

V
A
08:08
10:45
Amsterdam Centraal*
Köln Hbf
V
A
11:53
20:47
Köln Hbf
Wien Hbf
Overnachting nabij Wien Hbf o.b.v. logies en ontbijt.
V
A
11:10
12:36
Wien Hbf
Brno. hl.n.
Verblijf in Brno
V
A
11:21
12:52
Brno hl.n.
Olomouc hl.n.
Verblijf in Olomouc
V
A
11:09
12:35
Olomouc hl.n.
Břeclav
V
A
12:40
13:01
Břeclav
Mikulov na Moravě
Verblijf in Mikulov
V
A
10:01
10:54
Mikulov na Moravě
Znojmo
V
A
11:38
12:58
Znojmo
Okříšky
V
A
13:07
13:33
Okříšky
Jihlava
V
A
14:23
15:31
Jihlava
Telč
Verblijf in Telč
V
A
08:36
09:30
Telč
Jihlava Město
V
A
09:44
11:56
Jihlava Město
České Budějovice
V
A
12:06
14:06
České Budějovice
Linz Hbf
V
A
15:45
18:31
Linz Hbf
München Hbf
Overnachting nabij München Hbf o.b.v. logies en ontbijt.
V
A
09:51
14:36
München Hbf
Düsseldorf Hbf
V
A
15:12
17:29
Düsseldorf Hbf
Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in de stations Utrecht Centraal en Arnhem Centraal (soms ‘s-Hertogenbosch i.p.v. Arnhem Centraal).

Reizen van/naar België

Vanuit België reis je met ICE (opstappen kan in de stations Brussel Zuid, Brussel Noord of Luik-Guillemins) naar Keulen. In Keulen stap je over op de trein naar Wenen.

Brno – Grandhotel Brno

Klassiek viersterrenhotel, handig gelegen schuin tegenover het treinstation van Brno. De kamers zijn ruim, het hotel heeft een eigen restaurant en bar. Het centrum is vlakbij.

Bijzonderheden:

 • Tegenover het treinstation van Brno
 • Restaurant en bar in het hotel
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Olomouc – Hotel Palác

Dit hotel ligt aan de rand van het historische centrum van Olomouc en je loopt er gemakkelijk in 5 minuten naartoe vanaf het treinstation.

Bijzonderheden:

 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Mikulov – Boutique Hotel Tanzberg

Dit boutique hotel heeft 17 kamers en heeft een eigen restaurant. Het is gelegen in een rustige straat op 5 minuten lopen van het centrale plein en 10 minuten lopen vanaf het treinstation.

Bijzonderheden:

 • Restaurant in het hotel
 • Bar en terras
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Telč – Hotel Celerin

Hotel Celerin ligt direct aan het historische plein van Telč. Het heeft een eigen patisserie aan de voorkant met een terras aan het plein. Aan de achterkant is een tuin met gelegenheid om buiten te zitten.

Bijzonderheden:

 • Direct gelegen aan het historische plein van Telč
 • Patisserie en café met terras
 • Privékamer met eigen badkamer o.b.v. logies en ontbijt
 • Wi-Fi

Prijs

Vanaf €849 p.p.
o.b.v. 2 volwassenen

Inclusief

 • Heen- en terugreis vanaf station naar keuze in Nederland of België
 • Alle treinreizen zoals weergegeven onder het tabblad reisschema
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • Reis- en routebeschrijvingen voor onderweg

Exclusief

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Deze treinreis komt voor de reisschema’s het beste uit op de vertrekdagen zoals aangegeven in het formulier hieronder en met het voorgestelde aantal nachten. Natuurlijk kun je ook op andere dagen vertrekken, meer of minder tussenstops maken of meer of minder nachten verblijven onderweg. Als je dat wilt, vul dan het aanvraagformulier in voor een reis op maat. Je ontvangt dan een prijsopgave per e-mail voor de reis zoals jij hem wilt.

 • €849 p.p.
 • 10-18
 • Treinreis
 • Hotels
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Tsjechische Kroon